Как да изберем степер и има ли смисъл от него?

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Как да изберем степер и има ли смисъл от него?

степер Степерът е много практичен фитнес уред, който имитира качването на стъпала. Но за какво ни е, стъпала колкото щеш в блока? Е, има някои тънкости, които превръщат този уред в незаменим помощник за поддържане на добрата форма. А какви са те, както и практически съвети при избора, можете да откриете надолу в текста.

Защо е важен степерът?

Ще отговорим на този въпрос като посочим предимствата за здравето и визията от изкачването на стъпала. На първо място, това движение е едновременно силово и кардио, т.е. натоварва мускулите и сърдечната система едновременно. Така се постига увеличаване на издръжливостта, тонизиране на мускулите в долната част на тялото и подобряване на кръвообращението. Разбира се, коленете са най-потърпевши и за хора с проблеми в областта не е препоръчително да използват степер без консултация със специалист.

Второ, разнообразието от модели ще разгледаме по-долу, но в зависимост от функциите, може да се подобри балансът, чувството за координация, а също и да се тонизират мускулите на цялото тяло.

Ползването на степер повишава разхода на енергия и съответно води до по-бързо отслабване и за стягане на задбедрената мускулатура. Много сериозно предимство е това, че при ползване на качествен степер, има възможност за регулиране на натоварването и следене на изгорените калории. Това действа много мотивиращо и следи прогреса при редовни занимания.Накратко за ползите от степера – стимулира сърдечната и дихателната система, укрепва мускулите на краката и седалището, гори калории, тонизира и подобрява визията.

А защо да не се качваме по стъпала тогава?

Не всеки разполага с много стъпала за изкачване – хората от ниските етажи в блока, а и това някой да постоянно да се качва и слиза, неминуемо ще доведе до обтягане на отношенията със съседите. Разбира се, нищо не пречи, когато има избор между стъпала и асансьор, да се избере първият маршрут, но в останалите случаи, няма нужда от главоболия.

Степерът позволява спортуване и у дома. Като оставим настрана професионалните модели, на пазара може да се намери наистина голямо разнообразие от степери – мини, с ръкохватки, с въжета, монитор за следене и т.н., а те осигуряват гъвкавост при спортуване. Тренировката е на закрито и при оптимални условия, комфорт и накрая, но не по важност, докато се ползва степер, може да се гледа телевизия, да се слуша музика или просто да се размишлява.

Видове степери

Тук има няколко основни разновидности – от най-изчистените и базови до такива с мултифункционален интерфейс. Естествено, има и професионални модели, които са специално създадени за ползване в зала.

Един от най-харесваните модели за домашна употреба е мини степерът. Той е механичен и с опция за регулиране на съпротивлението. Компактните размери го правят идеален за прибиране на тесни пространства, без да пречи и да заема много място.

Фитнес степерът е много полезен аксесоар, който дава свобода за изпълняване на различни упражнения. Най-често това е кардио натоварване и аеробика, осигурявайки стабилност и височината колкото на едно стъпало.

Степер с ръкохватки е подходящ за хора с трудно балансиране, тъй като предлага допълнителна опора. В зависимост от избраните функции, има модели с приплъзване на степенките настрани. Така се постига натоварване на външната и вътрешната страна на бедрата.

Степер с въже натоварва едновременно горната и долната част на тялото, както и коремните мускули, които играят стабилизираща роля при всяко движение.

Разбира се, на пазара има още много разновидности, включващи още функционалност, дизайн, опции и екстри, но най-подходящият е този, който покрива базовите нужди на спортуващия.

Информацията за фитнес аксесоари намерете на Спортен Склад БГ.

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар