Как да изберем степер и има ли смисъл от него?

0
790

Как да изберем степер и има ли смисъл от него?

степер Степерът е много практичен фитнес уред, който имитира качването на стъпала. Но за какво ни е, стъпала колкото щеш в блока? Е, има някои тънкости, които превръщат този уред в незаменим помощник за поддържане на добрата форма. А какви са те, както и практически съвети при избора, можете да откриете надолу в текста.

Защо е важен степерът?

Ще отговорим на този въпрос като посочим предимствата за здравето и визията от изкачването на стъпала. На първо място, това движение е едновременно силово и кардио, т.е. натоварва мускулите и сърдечната система едновременно. Така се постига увеличаване на издръжливостта, тонизиране на мускулите в долната част на тялото и подобряване на кръвообращението. Разбира се, коленете са най-потърпевши и за хора с проблеми в областта не е препоръчително да използват степер без консултация със специалист.

Второ, разнообразието от модели ще разгледаме по-долу, но в зависимост от функциите, може да се подобри балансът, чувството за координация, а също и да се тонизират мускулите на цялото тяло.

Ползването на степер повишава разхода на енергия и съответно води до по-бързо отслабване и за стягане на задбедрената мускулатура. Много сериозно предимство е това, че при ползване на качествен степер, има възможност за регулиране на натоварването и следене на изгорените калории. Това действа много мотивиращо и следи прогреса при редовни занимания.



Накратко за ползите от степера – стимулира сърдечната и дихателната система, укрепва мускулите на краката и седалището, гори калории, тонизира и подобрява визията.

А защо да не се качваме по стъпала тогава?

Не всеки разполага с много стъпала за изкачване – хората от ниските етажи в блока, а и това някой да постоянно да се качва и слиза, неминуемо ще доведе до обтягане на отношенията със съседите. Разбира се, нищо не пречи, когато има избор между стъпала и асансьор, да се избере първият маршрут, но в останалите случаи, няма нужда от главоболия.

Степерът позволява спортуване и у дома. Като оставим настрана професионалните модели, на пазара може да се намери наистина голямо разнообразие от степери – мини, с ръкохватки, с въжета, монитор за следене и т.н., а те осигуряват гъвкавост при спортуване. Тренировката е на закрито и при оптимални условия, комфорт и накрая, но не по важност, докато се ползва степер, може да се гледа телевизия, да се слуша музика или просто да се размишлява.

Видове степери

Тук има няколко основни разновидности – от най-изчистените и базови до такива с мултифункционален интерфейс. Естествено, има и професионални модели, които са специално създадени за ползване в зала.

Един от най-харесваните модели за домашна употреба е мини степерът. Той е механичен и с опция за регулиране на съпротивлението. Компактните размери го правят идеален за прибиране на тесни пространства, без да пречи и да заема много място.

Фитнес степерът е много полезен аксесоар, който дава свобода за изпълняване на различни упражнения. Най-често това е кардио натоварване и аеробика, осигурявайки стабилност и височината колкото на едно стъпало.

Степер с ръкохватки е подходящ за хора с трудно балансиране, тъй като предлага допълнителна опора. В зависимост от избраните функции, има модели с приплъзване на степенките настрани. Така се постига натоварване на външната и вътрешната страна на бедрата.

Степер с въже натоварва едновременно горната и долната част на тялото, както и коремните мускули, които играят стабилизираща роля при всяко движение.

Разбира се, на пазара има още много разновидности, включващи още функционалност, дизайн, опции и екстри, но най-подходящият е този, който покрива базовите нужди на спортуващия.

Информацията за фитнес аксесоари намерете на Спортен Склад БГ.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.