В момента Габрово провежда протест за четвърти път

0
94

За четвърти път жителите на Габрово се събраха на протест. В момента в града не вали и това дава шанс да се съберат най-много хора на площада пред Общината

Габрово
В Габрово

През изминалите дни събитията се развиха по следния начин.

Полицията задържа тримата роми, които пребиха продавач в денонощен магазин в самия център на Габрово.

Същата вечер (сряда) беше организиран първият протест. От площада пред Общината хилядите протестиращи направиха шествие и стигнаха до сградата на ареста.

Там скандираха против ромите в града и беззаконията, които жителите търпят от години.Протестиращите счупиха стъкло на входната врата на ареста. Камък удари в слепоочието един от протестиращите. Кръв потече по лицето му.

През нощта шествието е обиколило централната градска част и се отправило към квартал Бичкиня, от който се заминава за Трявна и за прохода Шипка.

В Габрово е изпратено подкрепление от полиция и жандармерия.

На следващия ден – четвъртък Томислав Дончев беше в Габрово. Той присъства и на митинга вечерта пред Общината. Призна, че габровци протестират с пълно право, защото има социална несправедливост. Протестът в четвъртък се разделил на 3 лъча. Протестиращите стигнали до места, на които живеят повече роми.   Бяха ранени двама журналисти от Радио 999.Бг.

В петък вечерта протестът  беше спокоен. Началникът на жандармерията накара служителите да свалят кастите и протеторите. По този начин те изразиха желание за мир. Габровци ги аплодираха.

По-рано през деня беше принуден да подаде оставка началникът на полицията в Габрово.

Габровци смятат, че той е изкупителна жертва. Затова в негова подкрепа в понеделник вечерта пред сградата на полицията ще се проведе мирен протест.

Габровци смятат, че не само кметът е виновен за това положение. Те искат оставките на прокурора, който е пуснал ромите биячи след 24-часово задържане.

След като приключи протестът пред общината, габровци правят шествие по улиците на града.

Междувременно ромите от Габрово избягаха, за да не пострадат. В четвъртък сутринта сметосъбирането в града се извършвало с придружаващи полицаи и жандармерия. В службата работят основно роми и те се страхували да не бъдат нападнати.

Кметът на града Таня Христова и общинският съвет са подготвили предложения за промяна в НК. Тези предложения ще бъдат депозирани при председателя на НС, при президента, при министър-председателя и при националния омбусман.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.