Ето как се отглеждат лалета и нарциси във ваза без почва

0
192

Ако сега ги засеете, вероятно ще ви зарадват за Великден

 

лалета
Ако сега ги засеете, вероятно ще ви зарадват за Великден

Красивите лалета и нарциси са типичните пролетни цветя.

Ако са сред любимите ви цветя, ще ви разкрием лесен метод, чрез който ще можете да си ги отглеждате във вазата в хола, без да ви се налага да ги засаждате в почва.

С първите пролетни лъчи се появяват и първите пролетни цветя, сред които нарциси и лалета, а те са наистина несравними със своята нежност и аромат. Ако и вие сте почитатели на жълто-белите нарциси и ярките лалета, то следващите редове ще са ви от полза.

Всъщност отглеждането на цветя от луковица, е не само много лесно, а и доста интересно занимание. Поради тази причина дори можете да го направите заедно с децата. Луковиците за нарциси и лалета от традиционните сортове струват жълти стотинки. Те могат да бъдат закупени целогодишно от цветарските магазини.Ето и какво ви е нужно, за да си отгледате нарциси и лалета във вазата, без да ви е нужна почва:
– Луковици – можете да си вземете луковици от нарциси, лалета, зюмбюли, гладиоли или пък лилиуми.
– Декоративни съдове – чаши, вази, кани, купи, салатни купи и др.
– Декоративни камъчета, цветен пясък, стъклени камъчета, декоративни водорасли, мъх, пластмасови мъниста и др.
– Камъчета за декорация и дренаж на луковиците във вазата

След като купите луковиците ги накиснете в топла вода с корените надолу. Може да добавите и някакъв регулатор на растежа, но не е задължително. Достатъчно е луковиците да престоят накиснати във водата за два часа.

Разпределете слой от камъчетата по дъното на съда, в който ще „засадите“ луковицата. Поставете луковиците като отново съблюдавате корените им да са надолу, след което ги закрепете с друг слой камъчета. Имайте предвид, че опашките на луковиците не трябва да се покриват с камъчетата.

Налейте толкова количество вода в съда, че едва да докосва бъдещите корени. Ако залеете цялата луковица с вода, рискувате тя да загние, преди да започне да покълва. Съдът трябва да стои далеч от перваза на прозореца. Когато забележите, че са се появили бели коренчета, може да долеете още вода.

Нужно е да следите редовно нивото на водата във вазата, тъй като когато луковиците растат, „пият“ много вода. След няколко дни ще се появят и първите зелени листенца. Това е моментът, в който трябва да преместите съда на перваза на прозореца или на друго подходящо и топло място, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.