Любопитни разкрития за живота на кралица Елизабет Втора (I част)

0
583

Тя е най-дългогодишният монарх в световен мащаб

 

Елизабет Втора
Тя е най-дългогодишният монарх в световен мащаб

Любопитни разкрития за живота на кралица Елизабет Втора излязоха на бял свят.

Всеизвестен е фактът, че тя е на престола от толкова дълго време, че преобладаващата част от обществото я приема като константна величина.

Тя сяда на трона, когато е едва на 25 години. При все, че съвсем скоро ще навърши 93 години, тя все още продължава да управлява. В този ред на мисли, трябва да отбележим, че Елизабет Втора е най-дълго управлявалият монарх в световен мащаб.

Нейните мъдрост, чувство за хумор, оптимизъм и истински интерес към живота, не могат да не предизвикат уважение. Едва ли обаче знаете всичко за нея. Затова в следващите редове ще ви разкрием някои любопитни факти от живота й.



Ето и някои от най-интересните:

Кралица Елизабет Втора никога не е ходила на училище
Тя, заедно с по-малката си сестра – принцеса Маргарет, получават домашно образование. Техни преподаватели са били най-добрите британски учители. На по-късен етап британската кралица започва да изучава конституционна история и право. Освен това взема и уроци по религия от епископа на Кентърбъри.

Успяла да мине по улиците на Лондон, без да я разпознаят
Принцеса Елизабет, заедно със сестра си Маргарет се присъединяват към уличните тържества в чест на Деня на победата на 8 май 1945 година, без да бъдат разпознати. Макар и трудно, тя все пак успяла да убеди родителите си, да позволят на двете със сестра й да участват в честването на края на Втората световна война. По-късно кралицата твърди, че това е един от най-запомнящите се дни в живота й.

Двамата със съпруга й принц Филип имат роднинска връзка
Малцина са наясно с факта, че кралица Виктория е тяхна обща пра-прабаба със съпруга й – принц Филип. Разликата обаче е, че кралица Елизабет Втора е свързана с кралица Виктория по бащина линия, докато принц Филип – по майчина линия. Такива бракове между далечни роднини, са нещо обичайно сред монарсите.

Тиарата й се чупи на сватбения й ден
Когато фризьорът фиксира воала с тиарата, тя се чупи. Въпреки това Елизабет Втора бива успокоена от майка си, че разполагат с още два часа и още доста диадеми. За нейно щастие, бижутерът на двора успява да фиксира бижуто до началото на сватбената церемония.

Когато Елизабет Втора се е възкачила на трона, 4 от 5 жители на Великобритания все още не са били родени
Кралица Елизабет Втора застъпва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си – крал Джордж VI. По това време тя е едва на 25 години. Коронацията се състои на 2 юни 1953 г., пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.