Тайните на турското кафе (I част)

0
581

Пяната е от изключителна важност за тази напитка

 

турското кафе
Пяната е от изключителна важност за тази напитка

Оказва се, че турското кафе е много повече от чаша ароматна напитка за турците.

Турското кафе датира още от ХV век и е символ на приятелството. Било е използвано като средство за предсказване на бъдещето, което се практикува и до днес. Освен това е добро извинение да побъбрите приятно с някого.

Стара турска сентенция гласи, че една чаша турско кафе се помни 40 години.

В следващите редове ще ви разкрием някои любопитни факти за турското кафе, подбрани от „Хюриет дейли нюз“.



Ето ги и тях:

Турското кафе не е турско
Кафето е открито за пръв път в района на Кафа – Етиопия. По-късно (през XV век), то бива разпространено в Йемен. От там то достига до Истанбул, след което и до Европа. Няма да е грешка, ако се каже, че на практика европейците са научили кафето от османците. Първото кафене, регистрирано в световната история, е било отворено в квартал Тахтакале в Истанбул.

Как се прави турското кафе?
За да си направите това специфично кафе се нуждаете от фино смлени кафени зърна, захар, студена вода, както и специален съд за кафе (джезве). Джезвето представлява малък съд с дълга дръжка, изработен от мед или месинг. Той се използва специално за приготвянето на турско кафе. За да се образува обилна пяна, то трябва да бъде приготвено на бавен огън. Методът на приготвяне и кипване, е бил открит през османския период, което превръща кафето в уникално за тези земи.

Пяната е тази, която променя всичко
От гледна точка на културните традиции не се гледа с добро око на турско кафе, което няма хубава пяна. Желателно е да я има по редица причини. Често пъти, поръчвайки си турско кафе, хората подчертават, че искат дебел слой пяна. Истината е, че тя помага кафето да се запази топло за по-дълго време.

Задължително се поднася и чаша вода с него
Гостите са от изключителна важност за турците, които са много гостоприемни. Виждайки от кое отпиват първо гостите – от кафето или от водата, домакинът разбира дали те са гладни или не. Ако гостите отпият първо от водата, това е ясен знак, че са гладни и трябва да им бъде приготвена вкусна храна.

Освен това водата помага да се почисти небцето, преди или след консумацията на кафе. През османския период водата е била катализаторът, който е издавал дали кафето, сервирано на султана, е отровно.

Всички ястия, приготвяни за него, са били опитвани от служител в двореца, наречен „чешниджибашъ“. Имайки предвид обаче, че кафето се приготвяло за един човек, султанът трябвало да го тества сам. Това ставало като излее малко вода в него. Ако в кафето се образували балончета при изливането на водата, това било ясен знак, че е отровно, пише retro.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.