Зехтин – алтернативни методи за употреба (I част)

0
281

Може да ви е от полза за много неща, освен в кухнята

 

зехтин
Може да ви е от полза за много неща, освен в кухнята

Качественият зехтин струва доста скъпо, но пък за сметка на това е истински дар от природата.

Поради тази причина, а и не само, специалистите са категорични, че във всеки дом трябва да има зехтин.

Освен за здравословно хранене, качественото маслиново масло би могъл да ви е от полза за още доста неща у дома. Вероятно с някои от тях сте запознати от домакинската практика. Други обаче определено ще ви изненадат и то доста приятно.

Нека първо ви запознаем с ползите от него за вашето здраве:



Обрив
Често пъти децата получават обриви. За да намалите зачервяванията по кожата им, е добре да обтриете засегнатите места със зехтин.

Кашлица
Ако страдате от упорита кашлица, смесете 1 ч.ч. мед, с ½ ч.ч. зехтин и 4 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Затоплете леко сместа и разбъркайте добре. Приемайте от нея по 1 с.л. на всеки 3-4 часа.

Запек
Зехтинът е отлично натурално средство за справяне с неприятния запек. За целта е достатъчно да приемате по 1-2 с.л. от него на ден.

Освен това учените твърдят, че употребата на зехтин намалява значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми.

Зехтин за красота:

При суха кожа
Този природен дар ще направи кожата ви изключително мека. Можете да го използвате за кожата на петите, лактите и коленете, както и ако имате загрубяла кожа на други места.

За ексфолиране
Зехтин, смесен със сол или захар, е отличен ексфолиант за тялото. Ще станете приятно изненадани от резултата.

Естествен балсам за устни
Смесете равни количества зехтин с мед или пчелен восък. По избор бихте могли да добавите и 1-2 капки етерично масло за аромат. Благодарение на тази смес ще се справите за раз време с неприятните пукнатини по устните.

Грижа за косата
Намажете цялата си коса с качествен зехтин. След това я увийте в кърпа, която предварително сте натопили в гореща вода. Оставете зехтина да действа половин час, след което измийте добре косата си с шампоан.

При заплетена коса
Достатъчно е да поставите няколко капки зехтин върху дланите си, след което да ги прокарате през косата. По този начин ще се справите успешно със заплитането.

Отстраняване на грим
С помощта на памучен тампон нанесете зехтин под очите, по бузите и челото. След това отстранете грима с помощта на чиста влажна кърпичка.

Омекотяване на кутикулите (кожичките около ноктите)
Преди да се заемете с маникюра, нанесете с памучен тампон зехтин върху ноктите си и ги покрийте за около 15 мин., за да ги затоплите. По този начин ще можете лесно да се избавите от кутикулите, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.