Какво повелява традицията за Великден?

0
248

Първото яйце задължително се багри в червено

Великден
Първото яйце задължително се багри в червено

Великден е след броени дни и в този ред на мисли би било добре да си припомним какво повелява традицията за този празник.

Едва ли има човек, който да не е наясно с това, че първото яйце за Великден, трябва да бъде обагрено в червен цвят.

Задавали ли сте си обаче въпросът защо точно в червен цвят? В следващите редове ще ви дадем отговор на този въпрос.
Червеното яйце е възприемано като знак за Възкресението на Христос.

Хората са възприемали яйцата като символ на Вселената и живота. Жълтъкът бил олицетворение на Бога Слънце, бялата черупка на яйцето олицетворявала Бялата Богиня, а цялото яйце – възраждането.
Още от древни времена християните вярвали, че червеният цвят е символ на Възкресението.



Според легендата Мария-Магдалена поздравила император Требий с думите: „Христос е възкръснал!“. Той пък на свой ред се засмял и заявил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти, е червено.“

Още преди да довърши докрай изречението си обаче, яйцето в ръката на Мария-Магдалена наистина се оцветило в червен цвят.
Поради тази причина Мария-Магдалена често бива изобразявана на иконите с червено яйце в дясната си ръка .

Разбира се съществуват и още доста легенди и то не само за първото яйце за Великден, което се боядисва в червено, а и за останалите цветове, в които се багрят яйцата за празника.

Традицията повелява яйцата за Великден да се боядисат рано сутринта на Велики четвъртък. Ако поради някаква причина не успеете да свършите това, то можете да го направите и на Велика събота.

Боядисването на яйцата задължително трябва да стане в ранни зори, когато мъжете са отишли на работа, а децата още спят, за да не урочаса някой ритуала.
Първото яйце се боядисва в червено и се оставя настрани. Когато децата се събудят с него се прави кръстен знак върху челото и бузките им. След това този ритуал се повтаря и с всички останали членове на семейството.

След това яйцето отново се оставя настрана и на Великден се слага пред иконата на Богородица. Там то ще замени миналогодишното яйце, което е носело здраве, радост и щастие на обитателите на къщата.

Миналогодишното яйце изхвърлете в река. По вътрешността му можете да съдите за късмета в семейството. Ако то е здраво, ви очаква берекет. В случай, че е вмирисано или развалено, ще имате лош късмет.

Второто яйце също трябва да се обагри в червено. Него трябва да го оставите в църквата в съботната вечер, след празничното богослужение, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.