Това е най-добрият природен антиоксидант

0
288

Антиоксидантите са от огромно значение за организма

 

антиоксидант
Антиоксидантите са от огромно значение за организма

В следващите редове ще ви запознаем с най-добрия антиоксидант, с който ни е дарила природата.

Може би сте чували твърдението, че в случаите, в които не сте в настроение, няколко блокчета шоколад могат да подобрят значително състоянието ви.

Всъщност това не са празни приказки, а е факт. Дължи се на това, че какаовите зърна, са смятани за невероятни антиоксиданти и антидепресанти. Те подпомагат отделянето на хормона серотонин, по-известен като хормона на щастието.

Редица изследвания сочат, че какаовите зърна, са най-добрият природен антиоксидант. Може би ще ви прозвучи изненадващо, но в този ред на мисли, те са много по-мощни дори от зеления чай, червеното вино и боровинките.



Антиоксидантите са от огромно значение за организма, тъй като са натоварени със задачата да защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване. Освен това са добри регулатори на нивата на холестерола.

Ако някога сте имали възможността да сдъвчете натурално какаово зърно, със сигурност сте го запомнили с горчивия му вкус. Те обаче имат благоприятни ефекти върху редица процеси в човешкото тяло. Поради тази причина е добре да имате какаови зърна у дома и да ги добавяте към сутрешното си мляко или закуската.

В тях се съдържат повече от 200 съединения. Освен това какаовите ядки са богати на много елементи и витамини.
Те са сред основните доставчици на мед и калий за организма, които са от изключителна важност за здравата сърдечносъдова система.

От друга страна калцият и магнезият, съдържащи се в какаовите зърна се грижат за правилното функциониране на всички основни органи.
Съдържащите се в какаото полифеноли се грижат доказано за здравето на сърцето. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане.

За да е здраво сърцето, то се нуждае от магнезий. Консумирайки натурален черен шоколад, вие подпомагате укрепването на сърцето, благодарение на магнезия, който се съдържа в какаото. Тук е мястото да направим уточнението, че става въпрос за качествен черен шоколад.
Разбира се най-добрият вариант е да се консумират натурални какаови зърна.

Магнезият е минерал, който предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите и намалява значително риска от инсулт и инфаркт.

Освен това в какаовите зърна се съдържа епикатехин – съединение, за което учените смятат, че намалява значително риска от сърдечни проблеми, инсулт, онкологични заболявания и диабет. В този ред на мисли специалистите съветват да купувате цели какаови зърна, тъй като в противен случай се лишавате от това съединение.

Ако се налага да се откажете от приема на кафе, можете спокойно да го замените с чаша какао. Тя ще ви разсъни не по-лошо от кафето, освен това ще изостри вниманието и концентрацията ви. Резултатите от някои изследвания сочат, че какаовите зърна могат да подпомогнат процеса на отслабване, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.