Няколко полезни съвета, които ще улеснят миенето на прозорците

0
566

С тези трикове миенето им ще се превърне в детска игра

 

прозорците
С тези трикове миенето им ще се превърне в детска игра

За повечето домакини миенето на прозорците, е една от най-досадните задачи.

Ако все още не сте направили пролетното почистване и тази работа ви предстои, то със сигурност ще се наложи да миете и прозорците.

В следващите редове ще ви дадем няколко изпитани съвета, благодарение на които ще успеете да свършите тази работа много по-бързо и лесно.

Ето ги и тях:



Първото нещо, което трябва да направите, когато миете прозорците, е да свалите пердетата, за да се изперат.

След това забършете перваза или го разчистете в случай, че по него нареждате някакви вещи, цветя и др.
Ако под прозореца има паркет или друга деликатна повърхност, е добре да се погрижите да я покриете с нещо, за да я предпазите.

Ако стъклата са твърде замърсени, е добре да ги забършете предварително със суха или леко влажна кърпа.
За основното измиване на прозорците, трябва да използвате мека материя. След това ги забършете със сух парцал, стари вестници или гюдерия.

Добре е да се „въоръжите“ с леген с топла вода като количеството й е съобразено с прозорците, които трябва да измиете. Сипете във водата силна ракия или спирт в съотношение 2:1. Първо почистете дограмата и прозорците от натрупалата се по тях мръсотия.

Същата работа може да свърши и разтвор от топла вода и оцет. В един литър топла вода се разтварят две супени лъжици оцет. Ако пък стъклата са много силно замърсени, е добре към разтвора да добавите и 1 с.л. спирт.

В случай, че искате да придадете допълнителен блясък на стъклата към горната смес добавете и малко сол. Разбира се можете да използвате и готовите препарати за миене на прозорци, тъй като те са с доста приятен аромат.

Най-добре е новите прозорци да се мият с чиста вода, без каквито и да било добавки. Силно замърсените пък се измиват идеално с малко сапун или шампоан, добавени към топлата вода.

Друг метод за отлично измиване на прозорците, е разтвор от тебешир. С него се намазва стъклото, след като веднъж вече е минато с чист и сух парцал. Оставя се малко да изсъхне, но не изцяло и се събира мръсотията с втория парцал. Накрая се забърсва и с трети (чист и сух).

Опитните домакини твърдят, че прозорците и огледалата в дома ви ще блестят, ако ги миете със солена вода.

В случай, че ви се налага да миете замръзнали прозорци, разтворете 2 с.л. готварска сол в 1 ч.ч. вода. С тази концентрирана смес изтривате стъклата, докато падне ледът, след което ги забърсвате със суха кърпа от мека материя.

Петната, оставени от мухите можете да премахнете много лесно с равни части вода и нишадър, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.