Училище за родители: Ето как да овладеете тийнейджърската агресия

0
277

Този проблем може да бъде породен от най-различни причини

 

агресия
Този проблем може да бъде породен от най-различни причини

Тийнейджърската агресия е доста сериозен проблем, на който за съжаление не се обръща нужното внимание.

Статистиката е повече от стряскаща – всеки втори тийнейджър е бил подложен на физическа или психическа агресия в училище. Същата тази статистика сочи, че всеки трети тийнейджър е налитал на бой, в нередки случаи не става въпрос само за негови връстници, а и за родителите му.

Освен това цифрите сочат категорично, че заради влошената социална обстановка тийнейджърите в страната, са много по-агресивни в сравнение със западноевропейските им връстници.

Психологът Николай Стоянов сочи, че причините за тийнейджърската агресия могат да бъдат най-различни. На първо място, те са органични. Специалистът уточнява, че при тийнейджърите амигдалата (мозъчният център, отговорен за емоционалните реакции), нараства с бясна скорост и функционира твърде интензивно.



Като друга причина специалистът посочва, че основната задача на „пубера“, е да се откъсне от семейството си. В този ред на мисли, колкото по-силна е била връзката му с родителите в детството, толкова по-силен е конфликтът с тях в тийнейджърските му години.
Освен това за тийнейджърите, мнението на връстниците им играе много важна роля.

Ако по някакъв начин се почувстват изолирани, тийнейджърите веднага се опитват да наваксат като блеснат с нещо. Ако индивидът няма възможност да се изяви с високи оценки, физическа привлекателност или пък някакъв талант, най-лесният начин, е агресията.

В нередки случаи тийнейджърската агресия е апел за помощ. Тя се проявява в онези от тийнейджърите, които не се чувстват добре у дома поради някаква причина. Някои от тях например са подлагани на системен бой, други пък са били тормозени…

Николай Стоянов посочва, че някои случаи са доста парадоксални. Така например тийнейджъри от добро и преуспяващо семейство решават, че никога няма да бъдат на висотата на родителите си. Поради тази причина те реагират по възможно най-грубия начин.

След като ви запознахме с основните причини за тийнейджърската агресия, ще ви запознаем и със съветите на специалиста, които ще ви помогнат да овладеете положението.

Ето ги и тях:

Никой не е съвършен
Добре е да научите отрано детето си, че никой не е съвършен, дори и самите вие. В този ред на мисли би било много по-разумно да занижите леко изискванията си. Всеки път, щом допуснете грешка, признавайте чистосърдечно за нея пред своя тийнейджър.

Личен пример
Вероятно ще се съгласите с твърдението, че няма нищо по-добро от личния пример. Така например не можете да упрекнете тийнейджъра, че се държи лошо с хората, ако самите вие правите това. Постарайте се поне пред него да овладявате пристъпите си на гняв и да мерите думите си, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.