Полезни съвети за почистването на различни подови настилки (I част)

0
733

Не мийте паркета с мокра кърпа

 

подови настилки
Не мийте паркета с мокра кърпа

В повечето домове има поне две подови настилки, ако не и повече.

Обикновено почистването им не е проблем. Когато обаче страдате от недостиг на време или просто искате да се справите по-бързо, за да ви остане повече свободно време, тези съвети ще ви бъдат от полза.

Почистване и грижи за паркет
Ако сред вашите подови настилки има паркет, е добре да знаете, че няколко пъти в седмицата, трябва да обирате праха от него с влажна кърпа. В случай, че се появят драскотини, ги заличете с възстановяваща паста.

В случай, че върху паркета са останали черни следи от обувки или други замърсявания, можете да ги премахнете с найлонова гъба, потопена в миещ разтвор.
За да запазите паркета в добро състояние за по-дълго време е добре да използвате полиращи средства, съдържащи восък или специални масла.



В никакъв случай не го мийте с мокра кърпа. Тя трябва да е само леко навлажнена. Не поставяйте върху него кресла на колела или пък мебели, които не сте снабдили със специални накрайници на крачетата.

Почистване и грижи за ламинат
Прахът и мъховете върху ламината, трябва да се обират ежедневно. Достатъчно е веднъж седмично за го измиете с паркет за ламинат като миенето задължително става по продължение на плоскостта.

В случай, че трябва да отстраните някакви петна от него, е добре да използвате специални почистващи средства. По този начин ще избегнете отстраняването на лака.
За него не се използват почистващи препарати на прах, нито пък такива, съдържащи пчелен восък. не се използват и полиращи средства, тъй като те не могат да проникнат във водонепромокаемото покритие и това води до образуването на петна.

Почистване и грижи за килими
Вероятно в някои помещения все още имате килими, за които трябва да се грижите и да почиствате. Добре е те да се почистват от праха поне 1-2 пъти в седмицата. В случай, че килимът е изтъкан от синтетични влакна, е необходимо на 4-5 месеца да се почиства с влажна четка и подходящ препарат. След тази процедура задължително го подсушете добре.

За да отстраните петна от вино или кафе върху килима, е нужно да ги покриете с влажни салфетки. След като престоят известно време, изтъркайте килима с влажна кърпа. В случай, че не постигнете желания ефект, заперете леко със сапунена вода.

Използвайте периодично специални антистатични и ароматизиращи средства. Добре е да знаете, че вълнените килими не трябва да се почистват с влажна четка или кърпа, тъй като това води до степване на влакната и последващо загниване, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.