Полезни съвети за почистването на различни подови настилки (II част)

0
541

В никакъв случай не мийте балатума с гореща вода

 

подови настилки
В никакъв случай не мийте балатума с гореща вода

Както вече споменахме в първата част на този материал, в повечето домове има поне два вида подови настилки, а в някои дори и повече.

В следващите редове ще ви дадем полезна информация за това как да почиствате и да се грижите за различните подови настилки в дома ви.

Ето какви грижи трябва да се полагат за различните подови настилки и как се почистват те:

Почистване и грижа за мрамор и каменни плочки
Каменните и мраморни подове, трябва да се измиват с неутрални средства. Разбира се най добре би било да използвате специално предназначените за целта. След това задължително полирайте повърхността с мека и суха кърпа.



За да отстраните петна, появили се върху каменните подове, задължително използвайте средства, които са специално предназначени за целта.
Съществува лесен начин да предотвратите надраскването на каменния под и да предотвратите надраскването му. За целта е нужно един или два пъти в годината да го покривате с полимерни лакове или препарати с восъчна основа.

В случай, че сте използвали мрамор или камък за настилка на антре, то задължително трябва да ги покриете с килим. По този начин ще избегнете разнасянето на различни твърди частици по пода, които биха лишили повърхността от блясъка й.

Почистване и грижи за балатум
При все, че мнозина изхвърлиха балатумите от домовете си, за някои той все още е желана настилка за под.
За поддържането на балатума в добро състояние, е нужно да го измивате 1-2 пъти в седмицата. Това се прави с влажна кърпа, натопена в топъл миещ разтвор от вода и специален препарат за балатуми.

При появата на петна по балатума, можете да ги отстраните със специално средство за премахване на петна от балатума. Много е важно да знаете, че преди да пристъпите към отстраняването на петното, преди това задължително трябва да сте измили пода.

Добре е от време на време да полирате повърхността на балатума със специална паста или масло. По този начин можете да отстраните до голяма степен драскотините по балатума. Степента на отстраняването им обаче зависимост на степента на гланца, съдържащ се в препарата.

Имайте предвид, че почистващите препарати, в които се съдържа сода, терпентин или спирт, в никакъв случай не са подходящи за тази подова настилка. От тях балатумът не само ще изгуби блясъка си, а и ще започне да отделя доста неприятна миризма. Едва ли бихте искали да си причините това.

Избягвайте да миете балатума с гореща вода, тъй като тя го прави мек и лепкав, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.