Сварете яйцата за Великден по този начин, ако искате да останат здрави

0
1375

Много е важно да сте наясно с някои тънкости

 

Великден
Много е важно да сте наясно с някои тънкости

Вероятно всяка домакиня вече си е направила сметка колко яйца ще свари и боядиса за Великден.

В същото време всяка една от вас е наясно с факта, че сметките й могат да се окажат криви, тъй като яйцата често се пукат при варенето. В следващите редове ще ви разкрием как точно трябва да сварите яйцата за Великден, за да останат здрави.

За успешното изпълнение на тази мисия, домакините използват различни трикове. Вероятно сте чували от по-възрастните жени, че яйцата трябва да са престоели поне 2-3 дни в хладилника, преди да ги сварите. Истината е, че този съвет е много важен, тъй като колкото по-пресни са яйцата, толкова повече се пукат при варенето.

Разбира се това далеч не означава, че трябва да си купите стари яйца за Великден. Както вече споменахме, 2-3 дни са напълно достатъчни. Преди да прибегнете към самото варене обаче, е нужно да изкарате яйцата от хладилника поне за една нощ. По този начин ще им дадете възможност да изравнят температурата си със стайната и рискът да се напукат е много по-малък.



Ако сте спазили тази процедура, след това няма да е проблем да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона. Разбира се най-добре е да наредите яйцата в съда, в който ще ги варите и да ги залеете със студена вода. Тя не само трябва да ги покрива, а и да е 1 см. над повърхността им.

Много е важно да ги наредите внимателно в съда, в който ще ги варите, а не да ги пускате рязко и отвисоко, тъй като може да се счупят, нищо че отдолу има вода. От особено значение е и фактът, че съдът, в който ще варите яйцата за Великден, не трябва да е претъпкан.

Всяка домакиня знае, че в процеса на варене яйцата се местят и подскачат и по този начин могат неволно да счупят някой съсед. Поради тази причина е добре да оставите пространство между тях. Освен това съдът не трябва да е прекалено голям.

Едно от превантивните средства, които се прилагат против напукване на яйцата, е оцетът. Вероятно сте чували този съвет от вашите баби. Достатъчно е да сложите няколко лъжици от него в тенджерата, преди да е завряла водата.

Ако пък добавите и сол ще предотвратите изтичането на белтъка, ако все пак някое от яйцата се спука.
Варенето трябва да става на средна температура, а не да усилите котлона на максимум, за да приключите по-бързо с това задължение. Не на последно място трябва да отбележим, че перфектното време за сваряването на едно яйце, е между 4 и 6 минути, пише ladyzone.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.