Проф. Енчева: Радиохирургията убива туморите без болка, свръхмодерното лечение вече се провежда и у нас

0
1314

Проф. Елица Енчева гостува в поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore. Тя обяснява какво представляват лъчелечението и радиохирургията

проф. Енчева радиохирургията
Проф. Енчева препоръчва  радиохирургията за убиване на тумори. Тя вече се извършва изключително успешно във Варна

Проф. Енчева е началник на Клиниката по лъчетерапия при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Лъчелечението е метод, при който с помощта на високоенергийни  лъчи се убиват туморите. Това е един от трите метода за лечение на онкологични заболявания. Другите два метода са оперативно лечение и химиотерапия.

През последните години лъчелечението е направило огромно развитие и това се отразява върху качеството на лечение и на оздравяване на пациентите.

Радиохирургията е най-съвременният метод за лечение на онкопациентите от групата на лъчелечението.



Тук не става дума за хирургия чрез скалпел. А с помощна на йонизиращо лъчелечение, което се излъчва от линейния ускорител.  Т.е. пациентите не изпитват абсолютно никаква болка. Няма разрези, няма шевове, няма кръв както е при една хирургична интервенция. Не се поставя упойка (анестезия), не се налага да се лежи в болницата.

При обикновената хирургия туморът трябва да бъде изрязан. Докато при радиохирургията мощният лъч се насочва в самия тумор и го разрушава. Ефектът не се вижда на момента, а след време. Проф. Енчева казва, че при някои пациенти туморът загива след 1 – 2 месеца, а при други до 2 години.

В момента УМБАЛ „Света Марина“ разполага с единствения в България свръхмодерен линеен ускорител за нуждите на радиохирургията. Пациенти от цялата страна могат да бъдат лекувани във Варна с помощта на този линеен ускорител.

Лечението се покрива от здравните ни осигуровки, обяснява проф. Енчева.

Това позволява на българските пациенти да не пътуват повече в Турция или в Западна Европа, за да бъдат лекувани. Трябва да отидат само във Варна.

Още изключително интересни и полезни факти за радиохирургията ще научите от видеото долу от въпросите на д-р Иванов и от обясненията на проф. Енчева.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.