На Разпети петък имате 2 повода да отидете на църква: Не ядете никакви червени храни и не пиете червени напитки

0
912

Тази година Разпети петък се пада на 22 април

На Разпети петък Пресвета Богородица е до разпънатия Иисус Христос; Снимката е от Йерусалим

Не пропускайте да отидете на църква. Спазете традицията в памет на Господ Иисус Христос.

Първата причина да отидете на църква е да се поклоните пред саможертвата на Христос.

Синът Божий, който се подчини на волята на Всевишния.

Той понесе безчет унижения и страдания, гняв и обиди. Но проливайки своята млада кръв на Голгота успя да изкупи греховете на всички хора.



За да почетем саможертвата на Иисус Христос не ядем никакви червени храни. Става дума за ябълки, ягоди, червени чушки, домати, червено цвекло, ряпа и други. Изключение правят само бременните жени и болните, които възстановяват своето здраве. Сок от червено цвекло, например, се използва като лекарство при анемия.

Не пием червени напитки – вино, компоти и сокове.

Всеки християнин, който спазва Великия пост преди Възкресение пости. Но на Разпети петък постът трябва да бъде възможно най-строг.

Който може да издържи, въобще да не приема храна и вода. Който не може, пие малко вода и хапва хляб или някакъв зеленчук.

Който поради здравословни причини трябва да се храни, яде сурова храна или храна, която е приготвена без мазнина. Само сварена с вода и с малко сол.

Втората причина да отидете на църква е да минете под плащеницата за здраве и за освобождаване от греховете.

На Разпети петък месим козунаците за Великден. Но не вършим никаква друга работа, която търпи отлагане. Става дума за пране, чистене, подстригване, плетене, шиене и други.  Не се правят никакви забави, дискотеки и други увеселения.

Според старите хора на Разпети петък дори птичките притихват смълчани, усещайки, че нещо специално се е случило.

На Разпети петък във всички  храмовете  се извършва опело на мъртвото тяло на Иисус Христос.

Камбаните бият с траурен звън. Плащеницата, в която е било повито бездиханното тяло на Сина Божий се изнася за поклонение и стои в църквите през целия ден.

Всяка година символично извървяваме пътя към Голгота, дори и да не посетим физически Йерусалим. Всички тези дребни лишения в рамките на един ден са един от начините да покажем, че сме благодарни на Иисус Христос за героизма и за саможертвата, която извърши заради нас. Че осъзнаваме и оценяваме неговото безкрайно човеколюбие.

И най-важното. Когато се научим да не правим грехове, саможертвата на Иисус Христос няма да е била напразна.

Да не забравяме и Пресвета Богородица. Коя майка би могла да понесе ужаса да види своето дете унизено по този нечовешки начин? И накрая да го разпънат по този мъчителен начин на кръста.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.