Какви златни бижута носят булките по света?

0
716

Какви златни бижута носят булките по света?

златни бижута Златото и златните накити винаги са били част от големите тържества. Хората се кичат със злато, хранят се със златни прибори, подаряват си златни бижута и изобщо благородният метал се използва за куп неща по време на сватби, балове и кръщенета. Навсякъде по света сватбата е огромен празник и се чества пищно и шумно. Съвсем в реда на нещата е най-хубавите накити да се покажат точно тогава. А какви по-хубави накити от златните бижута?

В Индия, през 2014 година, правителството раздава 875 кг. злато на 80 000 булки. Това е било подарък от министерството към младите семейства, за да може или да си направят бижута или да го използват за финансиране на сватбите си. Ние не знаем как са оценили индийците този вид подарък, но сме сигурни, че не е имало младоженци, които да го върнат.

В България, булките сами си купуват бижутата. Е, имало е време, когато свекървата ги е купувала и ги е подарявала на бъдещата си снаха, но това вече е остаряло и не се прави. Те и самите сватби вече имат нови традиции, примерно, не е рядкост, всяка сватба да си има тема. Използвайки опита и знанията на специалистите по златни бижута от Somaha.bg ще разгледаме видовете златни бижута подходящи за различни тематични сватби и ще споделим най-красивите идеи.

Какви са златните бижута за гръцка сватба?

В Южната ни съседка има запазен обичай за носене на венец. В миналото той е бил изработван от маслинени клонки и цветя, но днес се прави от злато и перли, като само формата му напомня на маслинените клонки. По традиция, венецът се носи една седмица след сватбата и от булката и от младоженеца. Тези златни бижута са символ на събирането на двамата млади и тяхната обвързаност.



Друго интересно бижу, което можете да сложите на вашата сватба, дори и да не е с гръцка тематика, е златната гривна за рамо. Има много спорове, това бижу дали е с гръцки или римски корени. Истината обаче е една, откъдето и да идва, ако булчинската рокля е тясна и без ръкави, този вид златна гривна подчертава най-добре женската нежност и грация. Тези гривни могат да бъдат широки или тънки, зависи от личните предпочитания. Възможно е, да не бъде една гривна, а 5, 6 тънки, които да са една под друга.

Какви са предпочитаните златни бижута за сватба в Ирландия?

Носенето на много интересен модел златен пръстен е останало, като традиция на ирландците и до днес. Това е пръстен на който има две ръце, които държат сърце, а върху него – корона. Идеята е следната: приятелството подкрепя любовта, а истинската любов носи короната на лоялността. Символиката се допълва и от позицията на пръстена, ако е на дясната ръка, значи девойката все още търси своята половинка, ако е на лявата – означава, че сърцето ѝ е вече откраднато. Ако короната сочи към пръстите е сгодена, ако сочи към китката – омъжена. Пръстенът се изработва най-често от злато, но към него може да се добавят и различни камъчета, за да му подсилят блясъка.

Ще забележите, че златните накити са предимно със зелени камъчета – един от цветовете на Ирландия. Това включва нефрити, изумруди, дори и александрит. Освен това не са рядкост и бижутата с кръстове и детелини.

Няма как да пропуснем и пищните индийски сватбени бижута

Булките в Индия не се закичват с едно или две златни бижута, те носят на себе си в сватбения ден поне 15 различни златни висулки, обеци и верижки и гривни. Всяко едно от тях си има точно значение и се поставя по определен начин. Примерно, висулката, която обгръща главата и се пуска по челото, трябва да е на височината на Аджна чакра (Третото око). Златните обеци задължително трябва да са дълги, за да не влязат зли духове през ушите на невестата. Златното колие пък се носи на сватбения ден, за да предпази девойката от красивите приказки на другите мъже.

Отделно, младоженецът също подарява на избраницата си златно колие с черни камъни, което тя трябва да пази до края на живота си, като символ на брака им. Черните камъчета могат да се редуват със златни и се вярва че предпазват брака от зли сили. Освен това, с тази гривна, бъдещата съпруга ще пази живота на мъжа си – поне такова е поверието.

Какви са китайските традиции при сватбените бижута?

Изтокът със сигурност е едно от най-изпълнените с традиции места. В Китай, златни бижута се подаряват на булката след сватбата, а не преди нея. Най-често това са златни гривни с феникс и дракон, като те се приемат за символ на бъдещия брачен живот. Друга останала традиция е да се подари комплект от четири части златни бижута, който включва златна гривна, колие, пръстен и обеци. Този комплект златни бижута е гаранцията, която се дава на момичето, че тя не е попаднала в лоши ръце и животът ѝ е осигурен.

Какви още бижута можем да носим на сватбения ден?

Златните накити за коса също не са за пропускане. Те са прекрасен елемент, който подчертава прическата и грабва погледите на снимките. При спазването на традицията за носене на нещо старо, нещо ново и нещо назаем, златните фиби са добър избор. По този начин, традицията ще е спазена, без да се налага булката да носи бижу, което не ѝ ходи на визията.

Сватбените бижута са толкова разнообразни, колкото индивидуалността на булките, които ги носят. Няма две еднакви булки, заради това и комбинацията от бижутата може да е най-различна. Много дами си харесват единични елементи и ги съчетават с тяхната сватбена тема и в това няма нищо лошо. На красотата и веселието не трябва да им се поставят стилови ограничения.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.