Внимание! В преобладаващата част от случаите, това е причината за отключване на онкологичните заболявания (II част)

0
291

Психотерапията е съществена част от процеса на лечение

 

откологичните заболявания
Психотерапията е съществена част от процеса на лечение

В първата част на този материал ви запознахме с основната причина, която отключва онкологичните заболявания.

В следващите редове ще ви разкрием докрай механизмът, по който действат онкологичните заболявания.

Както вече стана ясно, стресът, обидата и чувството за вина, са сред ключовите фактори, отключващи онкологичните заболявания. В крайна сметка хроничният стрес потиска имунната система и тя престава да контролира апатичните клетки, а това води до развитие на онкология.

Никак не са малко примерите, доказващи, че психо-емоционалната травма, предизвиква конкретна форма на рак, посочва още онкопсихологът Дмитрий Лицов.
Често пъти възниква въпросът дали потърпевшият трябва да научи веднага, че е попаднал под ударите на онкологично заболяване.



В Европа е прието да се говори за тази диагноза и онкопсихологът Дмитрий Лицов смята, че това е правилно. Той е категоричен, че потърпевшият има право да знае какво се случва с него и колко сериозен е проблемът, пред който е изправен.

Според друг онколог обаче, пациентът има право да научи за това, че страда от онкологично заболяване, но също така има и правото да не научи за това. Отначало за Лицов тази позиция не била съвсем разбираема. Самият той посочва, че е казал една полуистина на майка си, която била диагностицирана с рак на стомаха.

Именно това изиграло основна роля, когато тя трябвало да вземе решение дали ще се бори с болестта или не. Фактически полуистината му е позволила да „излъже“ смъртта с цели четири месеца. В този ред на мисли, трябва много добре да се прецени психиката на човека, емоционалността и нивото му на стресоустойчивост.

Повечето хора не са готови да чуят тази тежка диагноза и я приемат едва ли не като смъртна присъда. Лицов посочва, че в една от психотерапевтичните си групи имал човек, който му споделил, че му били открити някакви „възелчета“.
В същото време на епикризата ясно било написано „метастази“. Той обаче не забелязал този термин.

В крайна сметка Лицов решил, че не трябва да му бъде казана истината в очите. Основната цел на това решение била да му помогнат и да го подкрепят, за да продължи да приема медикаментите и да се лекува. Лицов уточнява, че в началото човекът бил с шест възелчета с размер, достигащи почти сантиметър, а в края на лечението те изчезнали напълно.

След края на лечението човекът отново посетил групата и с учудване споделил, че се оказало, че има метастази. От всичко това Лицов стига до извода, че психотерапията може да не лекува, но тя играе огромна роля в повишаването на ефективността от лечението. Относно силата на мислите специалистът посочва, че когато е под постоянен стрес, имунната система отслабва значително, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.