Цял живот чистите ушите си по грешния начин. Ето как се прави!

0
519

Всеки от тези методи действа безотказно

 

ушите
Всеки от тези методи действа безотказно

Почти е сигурно, че и вие попадате в дългия списък с хора, които не чистят ушите си по правилния начин, а го правят по грешния такъв.

Истината е, че ушната кал, която се натрупва във вътрешното ухо има защитна роля. Именно тя е тази, която го предпазва от вредни бактерии и инфекции. Освен това действа като естествен лубрикант за ушния канал и ухото. Идва момент, в който обаче се натрупва твърде голямо количество ушна кал.

Това може да причини дискомфорт, изразяващ се в замаяност, загуба на слуха, дразнене, чувство, че нещо е заседнало в ухото ви или пък сърбеж. Ето защо трябва периодично да чистите ушите си, за да отстраните излишната ушна кал.

Обикновено до натрупване на големи количества ушна кал се стига, когато ушите се чистят редовно с клечки за уши. По този начин й помагате да проникне по-дълбоко в ушния канал и да се натрупа. Това означава, че използвайки клечки за уши, не си помагане, а дори напротив – задълбочавате още повече проблема с натрупването на ушна кал.



Ако чувате звън в ушите си, имате сърбеж в ушния канал, оставате с усещането, че ушите ви са запушени, вие ви се свят, имате болка или пък слухът ви е намалял, то няма никакво съмнение, че се е насъбрала твърде много ушна кал.

За да не страдате от горепосочените проблеми, специалистите препоръчват следното:

1. Водороден пероксид
Смесете равни части дестилирана вода и водороден пероксид, който задължително трябва да е 3%-ов. Поставете няколко капки от сместа в ухото си и поклатете неколкократно главата си така, че да й помогнете да проникне в ушния канал.
Оставете капките да подействат няколко минути, след което наклонете главата си на противоположната страна, за да може ненужното да излезе навън.

2. Физиологичен разтвор
Той е отличен вариант за отстраняването на ушната кал. За целта разтворете 1 ч.л. сол в 100 мл. вода. Намокрете памучен тампон в разтвора и капнете няколко капки в ухото. През това време главата ви трябва да е наклонена настрани. Останете така в продължение на няколко минути. След това я наклонете на обратната страна и забършете течността, която ще излезе.

3. Зехтин
Зехтинът също ще ви помогне да омекотите ушната кал и ще улесни отстраняването й. за целта капнете 2-3 капки зехтин в ухото преди лягане и се опитайте да спите на другата страна. Тази процедура се повтаря 3-4 нощи подред.

4. Парафиново масло
То е едно от най-ефективните и безопасни средства за отстраняване на ушна кал. Продава се във всички аптеки. Нужно е да загреете 2-3 с.л. парафиново масло върху пламъка на свещта. След това капнете няколко капки в ухото и изчакайте 5-6 минути. Накрая използвайте топла вода, за да отмиете всички следи от восъка. Повтаряйте тази процедура три последователни дни, за да разтворите напълно натрупалата се ушна кал, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.