Храни и напитки, които ще ви помогнат да се справите с неприятния запек (I част)

0
415

Ще облекчите проблема, ако на всеки час приемате поне по една чаша вода

 

запек
Ще облекчите проблема, ако на всеки час приемате поне по една чаша вода

Неприятният запек измъчва все по-голяма част от представителите на съвременното общество.

Сред основните причини за появата на запек, е неправилното хранене, както и застоелият начин на живот. Ако се замислите, вероятно ще признаете поне пред самите себе си, че движението ви е доста оскъдно. Освен това често пъти, докато сте на работното си място, похапвате от т.нар. вредни храни, в които не се съдържат нито фибри, нито витамини, а и освен това са доста мазни.

Неприятният запек като че ли по-често засяга представителките на нежния пол. Тук е моментът да посочим, че за запек се смята, когато ходите по голяма нужда по-рядко от веднъж на 2-3 дни. Това състояние е доста неприятно, тъй като се придружава от болка и усещане за подуване на корема.

Освен това хроничният запек води до допълнителна интоксикация на тялото. Това пък на свой ред причинява други проблеми като безсъние или нездравословен сън, постоянно усещане за умора, главоболие и др.



В допълнение на тези проблеми, се появяват и още някои – тежката дефекация предизвиква хемороиди или пък ректални цепнатини, които са доста болезнени.

Както вече споменахме сред основните причини за това състояние е нездравословната диета с изобилие на захар, бял хляб и липса или недостиг на фибри.
До трудности при изхождането могат да доведат и странични фактори като стрес, нередовен прием на вода и дори злоупотребата с алкохол.

Поради дислокация на тазовите органи, 80% от дамите страдат от запек по време на бременността си. Запекът възниква, когато дисбиозата се придобие в резултат на лечението с антибиотици.

В същото време, трябва да сте наясно, че не си правите услуга, ако редовно прибягвате до приема на лаксативи, тъй като в крайна сметка ще получите точно обратния ефект. С течение на времето червата ви ще изгубят способността си да се изпразват самостоятелно. Освен това подобни медикаменти не трябва да се приемат без рецепта.

Запекът е доста сложен проблем, който трябва да бъде разгледан от няколко гледни точки.
Като начало за справянето с този проблем, трябва да въведете режим на приема на вода. Задължително приемайте по 1.5-2 л. вода дневно, за да облекчите проблема, освен ако нямате някакви противопоказания.

Това несъмнено ще доведе до подобряване на екскрецията на изпражненията от червата. За да привикнете по-бързо към навика да пиете повече вода, е добре да поставите чаша или шише на бюрото си. По този начин ще се сещате често, че трябва да пиете. Можете да си зададете и напомняне на телефона. Необходимо е на всеки час да приемате по около една чаша вода, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.