Храни и напитки, които ще ви помогнат да се справите с неприятния запек (II част)

0
339

Опитайте да се справите с проблема чрез натурални средства

 

запек
Опитайте да се справите с проблема чрез натурални средства

След като в първата част на този материал ви запознахме с основните проблеми, водещи до появата на запек, както и част от начините, чрез които да се справите с него, следва да ви запознаем и с останалите начини за справяне със запека.

Както вече стана ясно, основна точка в плана за справянето с неприятния запек, е приема на вода. На всеки час, е нужно да се изпива поне по чаша вода.

Ето кои са и останалите:

Плодове и зеленчуци
Задължително увеличете количеството на приеманите плодове и зеленчуци. Наличието на фибри и растителни влакна в храната, е предпоставка за подобряване на храносмилателната функция, а от там и за дефекацията. За да подпомогнете работата на стомашно-чревния тракт, добавете към менюто си ябълки, моркови, зеле, целина, семена от чиа и др. източници на фибри.



Трици
Те не само ще забързат значително процеса по изпразване на червата, а и са невероятен мултивитаминен комплекс, тъй като в тях се съдържа почти всичко необходимо. Отначало започнете да добавяте трици към храната си на малки порции – по 1/2 с.л. на хранене. Освен това е нужно да пиете и повече вода. Няколко дни по-късно, когато организмът ви свикне с тях, можете да увеличите дозата до 1-2 лъжици.

Ненаситени мазнини
Заложете на приема на по-големи количества ненаситени мазнини. В този списък се включват авокадо, слънчогледови семена, студено пресовани растителни масла, мазни морски риби и др. Всички те ще подпомогнат значително процеса на храносмилане.

Ферментирали млечни продукти
Достатъчно е да приемате по около 250-300 гр. натурално кисело мляко дневно, за да подобрите чревната си микрофлора и по този начин да се избавите по естествен път от неприятния запек. Така например добър старт на деня би била закуска от чаша кисело мляко с трици и сушени или пресни плодове. Те не само ще ви държат сито до обяд, а и ще ви помогнат да се справите с проблема.

Сушени плодове
Сушените кайсии, сушените смокини и сушените сини сливи, са с леко слабително действие. В този ред на мисли, ако ги добавите към менюто си, можете да се справите с неприятния запек. Достатъчно е да приемете 3-4 бр. сушени плодове от гореизброените, половин час преди хранене и резултатът няма да закъснее. След около час и половина тоалетната ще ви зове.

Магнезий
Учените смятат, че една от причините за появата на запек, е недостигът на магнезий. Ценният елемент се съдържа в ядки, семена, спанак, сусам, ориз, трици, елда, соя и др.

Опитайте се да направите и еднодневна детоксикация като преди това задължително се консултирайте с лекаря си, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.