Доц. Чаушев: РЕТ-скенер диагностицира редица онкологични заболявания в най-ранен стадий

0
659

Доц. Чаушев гостува в поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore, за да обясни какво представлява РЕТ скенер и какви са неговите възможности

РЕТ-скенер
Доц. Чаушев говори за възможностите на РЕТ-скенер

Доц. д-р Борислав Чаушев е специалист по нуклеарна медицина.

Той е началник на Клиниката по нуклеарна медицина при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

С д-р Иванов коментират  диагностични възможности на РЕТ-скенера във варненската  УМБАЛ „Света Марина“.

РЕТ-скенерът е образен метод, благодарение на който редица онкологични заболявания могат да бъдат диагностицирани в самото начало – в най-ранен стадий.



Варненският РЕТ-скенер е първият в страната, инсталиран още през 2009 г. За период от 10 години са били изследвани повече от 20 000 пациента. Доц. Чаушев и неговите колеги имат специализации в редица европейски държави. Затова с гордост заявяват, че предлагат на българските пациенти професионално обслужване на най-високо европейско ниво.

Пациентите, които се подлагат на прегледи с помощта на РЕТ-скенер страдат от карценом на белите дробове, на стомашния тракт, на панкреаса. Много точна диагноза се  поставя на пациентите, които страдат от хематологични заболявания – левкемия, рак на кръвта и няколкото техни разновидности.

Прегледите се провеждат  за сметка на Здравната каса. Пациентите трябва да получат направление от специалист или от онколог. Например, за рак на белите дробове, направлението може да бъде издадено директно от специалиста пулмолог, а не от онколог.

Направлението трябва да бъде придружено от амбулаторен лист или със зелен талон. Ако пациентът е преминал курс на химиотерапия или на лъчетерапия, епикризите също трябва да бъдат представени при специалиста за РЕТ-скенер.

Ако имат направени образни изследвания (скенер, ЯРМ) или  туморни маркери, те също трябва да бъдат включени към документацията.

Представената документация се разглежда от лекарска комисия. Материалите се изпращат в ЗОК. Когато Здравната каса даде позволение, пациентът се подлага на изследването.

Пациентите трябва да се подготвят предварително преди самото изследване. 3 дни по-рано да не са имали тежко физическо натоварване.

Да представят изследвания за кръвна захар, уреа и креатенин. В деня на изследването не трябва да се хранят, да не пит кафе и да не са пушили цигари.

Още изключително важни и полезни факти ще научите от видеото долу от обясненията на доц. Чаушев.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.