Ето какви ползи можете да извлечете от приема на кафе

0
663

Можете да намалите с до 40% риска от появата на рак на черния дроб

 

кафе
Можете да намалите с до 40% риска от появата на рак на черния дроб

Проучване показва, че ежедневно човечеството изпива по 2 милиарда чаши кафе. Казано с други думи, на всеки жител на Земята се падат средно по 4 кг кафе годишно.

Общата тенденция за потреблението на кафе в световен мащаб непрекъснато нараства. Мащабно проучване, проведено от учени от Харвардския университет сочи, че умерената консумация на ароматната напитка, може да ви предпази от редица сериозни здравословни проблеми.

Ето какви ползи за здравето можете да извлечете от умерения прием на кафе:

Диабет тип 2
Приемът на ароматната напитка увеличава производството на протеин, свързващ хормоните тестостерон и естрадиол. Те играят много важна роля в развитието на диабета. Учените твърдят, че за да се намали наполовина рискът от появата на диабет, мъжете трябва да приемат дневно по шест чаши кафе. При жените, рискът от появата на диабет ще бъде намален с 1/3.



Заболявания на черния дроб
Учените твърдят, че ежедневният прием на две чаши кафе, намалява с 40% риска от появата на рак на черния дроб. Ако приемате по две чаши черно кафе дневно, ще намалите с до 70% риска от смърт в резултат на цироза на черния дроб. Става въпрос за цироза, която не е причинена от вирусен хепатит.

Оказва се, че в умерени количества кафето е верен съюзник на здравето

Сърдечна недостатъчност
Приемът на ароматната напитка в умерени количества предпазва и от сърдечна недостатъчност. В случая умерен прием означава по 3-4 чаши дневно. Учените забелязали в хода на експеримента, че хората, които пият по 4 чаши кафе на ден, намаляват с 11% риска от появата на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които изобщо не приемат кафе.

Болестта на Паркинсон
Увеличената консумация на кофеин в разумни дози, е пряко свързано със значително намаляване на честотата на болестта на Паркинсон. Това се дължи на факта, че кофеинът блокира някои сигнални пътища в клетките, предаващи информацията, която предизвиква заболяването.

Рак на дебелото черво
Учените са категорични, че можете да намалите риска от появата на рак на дебелото черво с 26%, ако приемате по две чаши кафе на ден. Приемът на повече от три чаши от ароматната напитка дневно пък намаляват риска от появата на коварното заболяване с цели 50%.

Кафето и здравето, са доста обширна тема. Освен превенция на заболяванията, ароматната напитка има и стимулиращ ефект. То подпомага загубата на излишните килограми, стимулирайки метаболизма и в частност разграждането на гликогена.

Освободената глюкоза по време на разпада влиза в кръвния поток и създава усещане за ситост. Приемът на една чаша кафе дневно ще ви помогне да изгорите с 1/3 повече калории по време на спортни занимания, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.