Ето как трябва да се действа, ако термометърът се счупи

0
569

Всяка една от тези стъпки е от изключителна важност

термометърът
Всяка една от тези стъпки е от изключителна важност

Ако случайно термометърът ви се счупи, е добре да знаете как трябва да се действа.

При все, че в аптеките вече не могат да се намерят живачни термометри, не са малко хората, които си кътат по един такъв у дома. Причината за това е, че техните показания са много по-надеждни.

Навярно всеки от вас е преживял поне веднъж момента, в който термометърът се е счупил. Излишно е да споменаваме колко е вреден живакът не само за вас, а и за околната среда. В този ред на мисли, е добре да сте наясно как трябва да се реагира правилно в такива ситуации.

Ето кои са основните и най-важни стъпки за безопасност, ако се счупи термометърът:



Веднага след като стъклото се счупи и изтече живакът, е задължително всички да напуснат стаята, дори и домашните любимци.

Преди това обаче отворете всички прозорци, за да може да се проветри максимално бързо и да влезе чист въздух в помещението.

Втората задължителна стъпка в такава ситуация е да намалите температурата на климатика (ако имате такъв) до 16 градуса.

Не подценявайте опасността

Огледайте внимателно дрехите си. Огледайте и тези на останалите членове от семейството. По тях не трябва да остава нито една капка от живака.

Сложете маска. Тази стъпка също е задължителна, тъй като ще улесни значително дишането ви.

За да съберете живака, който се е пръснал по пода, се нуждаете от буркан, който предварително сте напълнили с вода. След като съберете живака в буркана, задължително го затворете с капак.

Ако не сте наясно как точно трябва да се събере живака, така че да е най-безопасно, то ще ви кажем и това. Нужна ви е спринцовка, капкомер или друг вид помпичка, с която да го изсмучете от пода. Веднага след това го изпръскайте в буркана с вода. Както вече споменахме, е задължително да затворите капака и то възможно най-бързо.

Накрая трябва да изчистите добре и пода. За целта не е достатъчно да го забършете само с вода или някой от препаратите, които използвате обикновено за почистване на дома. Най-добре е да си направите разтвор от вода, малко белина (поне 100 мл. за 2-3 литра вода) и 1 ч.л. сода бикарбонат. Забършете добре пода и го оставете да изсъхне.

С тази процедура далеч не сте приключили със задълженията си по почистването. Нужно е да забърсвате всеки ден пода с такъв разтвор и то в продължение на един месец, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.