Доц. Илиев говори за ползите за пациентите от риносептопластика

0
976

Доц. д-р Георги Илиев е специалист УНГ към Клиника УНГ на Университетска болница „Света Марина“ във Варна и дава полезни пояснения за риносептопластика

риносептопластика
Доц. Илиев говори за възможностите на риносептопластика

Доц. Илиев гостува в  предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore

Септопластика се прилага, когато пациентите имат затруднение с носното дишане. При септопластиката се извършва операция в носната кухина за подобряване функцията на носа.

Освен вдишването и издишването на въздух, синусите имат и друга функция. Да затоплят приетия студен въздух, за да не бъдат увредени органите надолу по дихателната система.

Ринопластиката е много по-широкоспектърна операция, при която променя формата на носа.



Комбинацията от двете интервенции се нарича риносептопластика, при която не само се подобрява функцията на носа, но и формата му.

В много от случаите се оказва, че пациентите, които имат некрасиво изкривяване на носа, имат и проблеми с подпората вътре в самия нос.

На операцията се подлагат както жени, така и мъже. Мъжете отиват в кабинета на специалиста, когато имат проблем с носното дишане. Ако се наложи интервенция, те дават съгласие да им бъде променена и формата на носа. Докато дамите ходят при специалист целенасочено, за да им бъде извършена корекция на носа, дори и да нямат проблеми с носното дишане.

При децата естетическите проблеми на носа се извършват, когато растежът на носа приключи. Доц. Илиев коментира, че за момичетата подходящата възраст е 16 – 17 години, докато при момчетата – година две по-късно.

В своята практика доц. Илиев е имал няколко случая на деца с деформирани носове, след като са били премахнати тумори. В тези случаи е наложителна някаква естетическа интервенция, за да може детето да се чувства комфортно и да не се срамува от своята визия.

Максимална възраст няма. Преди няколко месеца доц. Илиев е променил формата на носа на пациентка, която била на 72 години.

Още полезни и интересни факти ще научите от видеото долу от обясненията на доц. Илиев и от въпросите на д-р Иванов.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.