Бум на кърлежи у нас: Лекар извади 50 от главата на малък ученик

0
531

Детето и неговите родители се разхождали в Южния парк в София. Родителите забелязали полепналите кърлежи и завели детето в Университетска болница „Лозенец“

кърлежи
Бум на кърлежи в София и в провинцията

Почистването на кърлежите е извършил д-р Шандурков.

През цялата своя практика лекарят не е виждал толкова много кърлежи на едно място. Още повече върху главата на едно дете.

По-рано този месец друго дете било нападнато от около 25 кърлежа.

Извадените кърлежи вече са изпратени за анализ и изследвания в НЦЗПБ (Националния център по заразни и паразитни болести).



Д-р Димитър Шандурков обяснява, че не трябва да оставяте децата си да навлизат около високи и гъсти храсти, както и да не минават през високи треви. Там се намират кърлежите.

Днес от Столична община пуснаха съобщение, че през целия ден са обработвали тревните площи на софийските паркове против кърлежи. Работите продължат и през следващите дни.

Лекарите съветват, когато забележите кърлежи по тялото, да отидете да ви ги извадят в Спешна помощ.

Ако обаче се намирате в провинцията, на село, в планината или на друго място, на което няма лекари, трябва сами да се справите.

За целта е важно да намажете кърлежа с олио, крем, с мас, масло, със сапун. Изчакайте крачетата му да започнат да се раздвижат. Така той губи устойчивост върху кожата. След това трябва внимателно да го хванете с дълги нокти или с пинцета. Когато го извадите, обърнете внимание дали сте извадили и главата му.

След това намажете мястото с йод, с ракия, с друг алкохол или със спирт.

Наблюдавайте ден-два мястото. Ако започне да се зачервява, незабавно потърсете лекар. Може да се касае за лаймска болест.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.