На 9 февруари: Честит Имен Ден!

1
612

На 9 февруари се е случила нетипична за християнството история. Тя е доказателство, че страхът се появява, когато Божията любов напусне вярващия. Честит Имен Ден!

В далечното минало в Антиохия се зародило приятелство между един  свещеник, който се казвал  Саприкий и един вярващ християнин Никифор.

9 февруари
Честит Имен ден на 9 февруари!

Двамата мъже се скарали и се намразили.

След като започнало поредното преследване на християните, свещеникът Саприкий бил заловен.

Той бил подложен на жестоки мъчения, които успял да преодолее, благодарение на своята вяра.Накрая осъдили  на смърт свещеника  Саприкий. Когато войниците го повели до мястото на екзекуцията, сред тълпата бил и неговият бивш приятел Никифор, който пристъпил до осъдения свещеник и поискал да си простят.

Саприкий се издразнил и тръгнал напред.

Никифор продължил да го следва и все повтарял, че иска да получи прошка, понеже той съгрешил пред своя приятел Саприкий.

Свещеникът продължал да бъде непреклонен.

nikifor
Свети Никифор

Благодарение на Божията подкрепа Саприкий успял да издържи на всички мъчения. Останал без тази подкрепа, защото проявил коравосърдечие към своя близък някога приятел, страхът се загнездил в сърцето на свещеника.

Той се държал мъжки и с достойнство до момента, в който палачът вдигнал секирата, за да отсече неговата глава.

nikifor-sv
Свети Никифор

Тогава свещеникът се изплашил от смъртта и казал, че ще принесе жертва на идолите, както заповядали владетелите Валериан и Галиен.

Свидетел на това действие станал Никифор. Никифор започнал да увещава своя бивш  приятел да не се страхува и да остане верен на Христос  до края.

След като Никифор  осъзнал, че Саприкий няма да се разкае и няма да умре за своята вяра, заявил на палача, че е християнин и е готов да бъде наказан със смърт.

Палачът изтичал при градоначалника и казал, че осъденият на смърт бил готов да се поклони на идолите, а друг искал да бъде наказан със смърт.

Градоначалникът позволил и вместо Саприкий, Никифор бил екзекутиран, като по този начин се превърнал в мъченик.

Паметта на Свети Никифор почитаме на 9 февруари.

На 9 февруари имен ден празнуват всички, които носят  името Никифор, Форьо,  Фори, Никифора.

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.