Най-често срещаните ухапвания през летните месеци и как да се справите с тях (II част)

0
457

От огромно значение е да се действа бързо, без да се губи време

 

ухапвания
От огромно значение е да се действа бързо, без да се губи време

Както вече споменахме в първата част на този материал, ще ви запознаем с най-често срещаните ухапвания и начините, по които трябва да се реагира в такива случаи.

Предвид, че времето се затопля и все повече хора ще тръгнат на разходки сред природата, не е изключено да станат жертва на ухапвания от различни гадини.

Ето как се реагира при различните ухапвания според специалистите:

Комар
Никак не е трудно да разберете, че сте ухапани от комар при появата на розово мехурче под формата на капка или кръг. Почесвайки мястото на ухапване, мястото се зачервява, тъй като по този начин разнасяте слюнката на комара в околните тъкани, което засилва реакцията. В някои случаи ухапването може да предизвика алергична реакция, придружена с оток.



Едно от сигурните средства за справяне с неприятното ухапване от комар, е натриването на мястото с листа от намачкан живовляк или от черен бъз. По този начин ще дезинфекцирате мястото и ще предотвратите подуване.

Можете да се справите бързо с подутините от ухапвания от комари, ако ги натриете с фина хранителна сол. Достатъчно е само да я натриете леко в кожата.

Добавете малко вода към чаена лъжичка сода бикарбонат, за да получите гъста каша. След това напоете в кашата памучен тампон и го поставете върху засегнатото място. Отгоре увийте с влажна кърпа и го оставете да престои в продължение на поне три часа.

Добре е да имате под ръка някое от тези средства

Амонячният спирт също е добро средство за справяне със зачервяванията и подутините при ухапване от комар. За целта е нужно да потопите памучен тампон в 1 с.л. амонячен спирт, разтворен с 3 с.л. вода.

Пчела
Малцина са наясно с факта, че след като ви ухапят, пчелите умират. Това се дължи на факта, че заедно с жилото й, тя оставя в кожата ви и храносмилателния си тракт. Този факт прави изключително лесно разпознаването на ухапване от пчела. Много е важно да премахнете жилото по възможно най-бързия начин, за да не попадне отровата й в кръвта ви.

Ухапванията от пчели се нареждат на второ място сред причинителите на анафилактичен шок. Ако усетите задушаване, кръвното ви започне да се понижава или пък не се чувствате добре, потърсете спешно лекарска помощ.

При децата изходът от ситуацията остава неизвестен, предвид реакцията на организма. Поради тази причина трябва да се действа възможно най-бързо.
Както вече споменахме, е много важно да се избавите от жилото, без да оставяте остатъци от него в кожата. Това трябва да стане с чисти ръце и стерилна пинсета.

За да облекчите болката, напоете марля или кърпа с етилов спирт, оцет, разтвор на сода бикарбонат или калиев перманганат. Прикрепете превръзката към засегнатото място и я задръжте там възможно най-дълго, за да облекчите болката, пише zajenata.bg

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.