Таня Доганова-Христова и Димитър Димитров разкриват мистиката на нашата азбука

0
556

Таня Доганова-Христова и Димитър Димитров гостуват в предаването „Пътят“ на Мария Дамянова по TV1 Play. Те разкриват тайните на нашата азбука

азбука
Димитър Димитров и Таня Доганова-Христова с един уникален разказ за нашата азбука

Таня Доганова-Христова е многостранно развита личност. Като дете пяла в хор „Бодра смяна“. След това завършила Средно музикално училище и Музикална академия.

Задочно следвала журналистика. После кинорежисура. Тя е създател на първия у нас хор за старинна музика „Свети Йоан Кукузел Ангелогласни“.

Като кинорежисьор – документалист е направила поредица от филми на историческа и религиозна тематика.

В момента, вече пенсионер, е член на Институт „Хисторион“, който е създаден от другият гост в студиото Димитър Димитров. Институтът се радва на международно участие.



Димитър Димитров е историк. С група ентусиасти започват научния проект „Хисторион“ в началото на 90-те години в Лондон.

Издават списание „Авитохол“, което съществува и днес. През 2001 г. започват да развиват своята дейност в България. Последният проект, с който са ангажирани е точно за азбуката. Издават книгата „Нашата азбука глаголицата“.

Една цивилизация съществува и се разпространява чрез слово, чрез знаци, чрез звуци.

През 1919 г. английският учен Уодъл открива и определя Дунавската писменост. Той я поставя на първо място като една от най-древните. Неговото мнение има огромна тежест, защото той е ерудиран учен от световна величина.

През вековете по българските земи е имало много и различни писмени системи.

Знаците от глаголицата трябва да се произнасят по определен начин, за да изпълнят своите функции. В глаголицата има тази специална инструкция. И това е невероятен факт, казват Таня Доганова-Христова и Димитър Димитров.

Написването на книгата „Нашата азбука глаголицата“ има няколко важни цели. От една страна да запознае читателите българи чисто информативно с това уникално древно познание. От друга страна е един призив към всички българи. Всеки според своето интелектуално ниво и възможности да опазва и да предава това познание към следващите поколения.

Още изключително интересни, важни и родолюбиви факти ще научите от видеото долу.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.