Това е причината, поради която миенето на суровото месо преди готвене, НЕ е добра идея (II част)

0
319

Вероятно вече не бихте допуснали тази грешка, след като се запознахте с цялата истина

 

месо
Вероятно вече не бихте допуснали тази грешка, след като се запознахте с цялата истина

В първата част на този материал ви разкрихме причината, поради която топ готвачи и различни специалисти по храненето, категорично отричат миенето на суровото месо, преди готвене.

Тук е моментът да отбележим, че това правило важи с пълна сила за пилешкото месо, тъй като именно то е източник на зараза със салмонела. Когато миете пилешкото месо под течащата вода, водните капки се разпръскват на разстояние от един метър. На практика това означава, че вие разпръсквате бактериите на такова разстояние.

Както вече споменахме в първата част на този материал, бактериите, които ще полепнат по съдовете, кожата, приборите, дрехите и дори ще влязат в устата ви, са много по-опасни, отколкото, ако останат полепнали по месото. Бактериите по месото ще се унищожат при топлинната обработка, а тези полепнали върху всичко горе орисано, ще останат и могат да се превърнат в причина за хранително отравяне.

Ако все още се съмнявате в правилото, че суровото месо не трябва да се мие, то забележете дали някой от изтъкнатите готвачи го прави. Не само, че не мият месото преди готвене, а веднага, след като са имали контакт със сурово месо, мият ръцете си или ги дезинфекцират със специален препарат.



Едва ли бихте искали да си създадете сериозен проблем

Има и още един аргумент, който вероятно ще ви убеди, че суровото месо наистина не трябва да се мие. Имайте предвид, че потокът вода, особено ако тя е гореща, нарушава молекулярния състав на повърхността на месото и по този начин влошава значително качеството му. Казано с други думи това означава, че подобно месо няма да се зачерви както трябва, а и освен това ще изгуби специфичния си вкус и аромат. То просто ще се задуши, а когато цялата влага се изпари, вместо сочна пържола, ще сервирате истинска подметка.

Главните готвачи препоръчват да имате под ръка термометър, с който да измервате температурата на месото. Веднага, щом тя достигне 55 градуса, когато го подложите на топлинна обработка, всички опасности са унищожени и вече нищо не застрашава здравето ви.
Другото, което трябва да знаете е, че зловредните бактерии при различните видове месо, се унищожават при различна температура.

Така например, докато за говеждото месо са достатъчни 60 градуса, за да бъдат унищожени всички те, то пилето трябва да бъде загрято до 75-80 градуса.
Вместо да миете месото, е достатъчно просто да попиете повърхността му с хартиена кърпа и да го изпратите в тигана, за да се запечата. След това изхвърлете кърпата и измийте добре ръцете си със сапун и гореща вода, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.