Проф. Колев говори за най-модерните начини за лечение на рак у нас

0
450

Проф. Колев е хирург в Първа хирургия на Университетска болница „Света Марина”. В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ говори за лечението на онкозаболявания

проф. Колев
Проф. Колев при д-р Иванов

По TVChernoMore проф. Никола Колев обяснява, че територията на Земята е разделена на зони с различна честота на онкозаболяванията.

Има зони с ниска, средна и с висока честота.

България, както и Европа се приема като зона със средна честота на раковите заболявания. Най-често разпространените карценоми са на дихателната система – рак на белите дробове. На половата система – рак на гърдата, на шийката на матката и на простатата. На храносмилателния тракт – рак на стомаха, на дебелото черво. Останалите видове – рак на костите, рак на кръвта – левкемия, рак на гърлото, се срещат, но от тях страдат значително по-малък брой пациенти.

През последните години Министерство на здравеопазването и различни фондации осигуряват средства за безплатни прегледи – скринингови програми. Прегледи за рак на млечната жлеза, рак на простатата, на щитовидната жлеза и други.



Проф. Колев обръща внимание на следния факт. Ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ инвестира големи суми в нова апаратура и медикаменти, за да може пациентите с различни видове рак да получат на едно място комплексно лечение.

Медиците имат възможност да пътуват по целия свят за специализации, за да предлагат възможно най-доброто лечение за своите пациенти. Специалисти от световна величина са идвали във Варна, за да обучават българските лекари.

В УМБАЛ „Света Марина“ се лекуват пациенти от цяла България, а през последните години дори от Европа. Болницата работи със здравната каса.

Разполага с два линейни ускорителя от най-ново поколение и един за радиохирургия – кибер нож.

Има циклотрон – единственият в България. Разполага с РЕТ-скенер. Срезов компютърен томограф с висока резолюция. 2D и  3D лапароскопска апаратура. Ядрено-магнитен резонанс.

Осцилометърът за цялото тяло е единственият в България.

Проф. Никола Колев обяснява, че когато един тумор може да бъде премахнат чрез операция, това се прави, включително и при операция с кибер нож – радиохирургия. Но туморите освен тази видима част имат и невидима – метастази. Затова се налага и прилагане на профилактична химиотерапия. По този начин лекарите са сигурни в голяма степен, че тялото на пациента ще бъде изцяло изчистено.

Когато раковото заболяване е дифузно разпространено в целия организъм и не може да бъде отстранено по хирургичен път, тогава се прилага т.нар. палиативна хирургия. Това е комбинация от различни методи и способи с лекарства, които поддържат живота на организма.

Още важни факти ще научите от видеото долу от въпросите на д-р Иванов и от отговорите на проф. Колев.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.