Ето какво причинява консумацията на тези храни на организма ви!

0
364

Бъдете особено внимателни с някои от тях и наблегнете на полезните

храни
Бъдете особено внимателни с някои от тях и наблегнете на полезните

Специалистите съветват да бъдете особено внимателни с някои храни.

За никого не е тайна, че напоследък все повече хора се опитват да водят здравословен начин на живот, но се оказва, че тази мисия далеч не е толкова лесна за изпълнение.

Вероятно повечето от вас си мислят, че с лекота биха могли да разгранича вредните от полезните храни. Оказва се обаче, че тази задача далеч не е толкова проста.
Някои от т.нар. полезни храни могат да окажат неподозирани ефекти върху тялото ви. От друга страна пък храни, които мислим за вредни, подпомагат правилното функциониране на мозъка.

Именно поради тази причина в следващите редове ще ви запознаем с някои храни, които могат да окажат изненадващо влияние върху мозъка ви.



Ето ги и тях:

Бял ориз
Едва ли ще е изненада за вас фактът, че белият ориз съдържа бързи въглехидрати. Това означава, че покачва твърде бързо кръвната захар. Драстичното покачване на кръвната захар пък от своя страна може да окаже отрицателен ефект не само върху нервната ви система, а и върху мозъка ви.

Подбирайте внимателно с какво се храните

Риба тон
Рибата тон, която мнозина сочат за изключително полезна, всъщност е от онези храни, съдържащи прекомерно количество живак. Това означава, че честата й консумация може да доведе до сериозни проблеми с паметта.
В тази риба се съдържа и синтетичният химикал полихлориран бифенил, оказващ негативно влияние върху хормоните и нарушаващ нормалното функциониране на нервната система.

Черен шоколад
В него се съдържат флавоноиди, активизиращи мозъчните клетки. Тази любима на мнозина храна, разширява кръвоносните съдове, снабдява мозъка с кислород и стимулира функцията му.

Печени картофи
Те са богати на глюкоза, витамин В, калий и аминокиселини, които подобряват значително кръвоснабдяването на мозъка. Това означава, че увеличават притока на кислород към него и му дават цялата нужна енергия.

Пуканки
Съдържащите се в тях протеини, желязо, фосфор, силиций и магнезий подпомагат правилното функциониране на нервната система. Витамин В пък е отличен съюзник в борбата със стреса и депресията.

Фасул
Не си позволявайте да прекалявате с него! Съдържащата се в този продукт танинова киселина създава затруднения на организма при разграждането на някои минерали като желязото например. Това означава, че може да създаде проблеми с кръвоснабдяването на мозъка.

Твърдо сирене
Тираминът, отделящ се при разграждането на протеина може да предизвика мигрена и да повиши кръвното ви налягане.

Свинска мас
Тя съдържа рядка арахидонова киселина, която може да бъде открита в тъканите. Тази киселина е незаменим помощник в поддържането на нормалните мозъчни функции, пише dama.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.