Не вярвайте на тези митове за здравословен живот (I част)

0
354

Не се насилвайте да закусвате, ако нямате апетит

 

здравословен живот
Не се насилвайте да закусвате, ако нямате апетит

Ако се опитвате да водите здравословен живот, то в никакъв случай не се подвеждайте по тези митове.

Несъмнено повечето хора се стремят да са здрави и красиви. Именно това е и причината, поради която се стремят към здравословен живот. Вероятно се придържате към ежедневен тренировъчен режим, изключили сте захарта и останалите въглехидрати от диетата ви.

Но замисляли ли сте се дали всички тези съвети за здравословен живот, са наистина полезни. Нужно ли е да им вярваме сляпо? Ще можете да си отговорите сами на тези въпроси, след като прочетете внимателно следващите редове.

Мит №1
Протеините и въглехидратите не могат да бъдат усвоени заедно от организма
Вероятно и вие сте чували твърдението, че не бива да смесвате въглехидрати и протеини (белтъчини), тъй като заедно не могат да бъдат усвоени правилно от организма. Истината е, че тези две групи храни, се нуждаят от различни среди за усвояването им. Природата обаче е много по-умна, отколкото предполагате.



На практика организмът обработва тези две групи храни поотделно. Въглехидратите се абсорбират от тънките черва, а разграждането на протеините продължава в стомаха и дебелото черво. В крайна сметка няма да е грешно, ако кажем, че тази комбинация не е забранена.

Не вярвайте сляпо на всички твърдения!

Мит №2
Всички трябва да тичат
Може би сте чували, че редица специалисти препоръчват тичането за всички. Е, това, което не знаете е, че 79% от бегачите се контузват по време на спринтовете. Това идва да рече, че тичането може да се окаже твърде опасно за хора, които упражняват доста силен натиск върху петите си. То е опасно и за онези, чиито крака са асиметрични, както и за хората с наднормено тегло. Не е добра идея да тичате и ако не сте подготвени за това, което ви предстои.

Другият фактор, който трябва да вземете под внимание, са годините. Стареенето може да предизвика сериозни сърдечни проблеми. Честото тичане пък води до удебеляване на сърдечния мускул и увеличава оксидативния стрес. Тези ефекти ще се проявят и ако бягате твърде дълги разстояния. Препоръчително е да не тичате повече от 30-50 минути дневно и то само, ако състоянието ви го позволява.

Мит №3
Закуската е най-важното хранене за деня
Мнозина са убедени, че не е възможно да отслабнат, както и да водят здравословен живот, ако не закусят обилно. Е, време е да развенчаем поредния мит.
Резултатите от последните проучвания сочат, че хората, които пропускат закуската, се хранят по-малко през деня в сравнение с тези, които закусват обилно.

В крайна сметка най-правилно би било, ако се доверите на инстинкта си. Ако се събудите и ви липсва апетит, не е нужно да се насилвате да закусвате, пише ezine.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.