Запознайте се с тъмната страна на пластмасовите бутилки

0
598

Добре е да бъдете по-предпазливи при употребата им

 

пластмасовите бутилки
Добре е да бъдете по-предпазливи при употребата им

Напоследък пластмасовите бутилки сякаш са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни.

При все, че специалистите не спират да тръбят за опасностите, които крият те, очевидно често ги пренебрегваме и продължаваме да ги използваме, защото са удобни.

Много хора предпочитат да съхраняват вещите си или пък храната и питиетата си в пластмасовите бутилки. Дори водата си пием от тях всеки ден.
Наясно ли сте обаче с тъмните тайни, които се съхраняват под капачката?

В следващите редове ще ви припомним защо не трябва да използваме пластмасовите бутилки. Ето ги и причините за това:



Причина №1
Немалка част от пластмасовите бутилки съдържат опасни химикали.
За да сте сигурни от какво точно е изградена бутилката, потърсете цифрата, оградена в триъгълниче. Обикновено тя се намира на дъното на бутилката или пък под капачката.
Цифрата в триъгълничето разкрива какъв вид пластмаса е използван за направата й.

Бутилката маркирана с 1 (РЕТ или РЕТЕ) означава, че е безопасна, но само в случай, че се ползва еднократно. При излагане дълго време на слънчева светлина или на висока температура, тя ще освободи токсични вещества, които разбира се ще бъдат погълнати от водата или съдържанието в нея.

Често пъти ние сами създаваме опасностите

Стойте далеч от бутилките с маркировка 3 или 7 (РС или PVC). Те излъчват токсични химикали, които както вече споменахме могат да проникнат в храните и напитките ви. Продължителната им употреба може да ви докара сериозни здравословни проблеми до главата.

Бутилките от полиетилен (2 и 4) и полипропилен (5 и РР), са най-подходящи за многократна употреба. Ако се дезинфекцират редовно и в тях се съхранява само студена вода, те са относително безопасни.

Причина №2
Бактерии и основни хигиенни нарушения
Специалистите разкриват, че да пиете многократно вода от използвана пластмасова бутилка е равносилно на това да оближете тоалетната чиния или играчките на кучето. Често пъти броят на бактериите в тези бутилки надхвърля неколкократно границите на безопасното. Ние сами създаваме идеални условия за развитието на бактерии. Това се случва, когато взимаме бутилката с мръсни ръце, без да я изплакнем или пък съхраняваме топла вода в нея.

В този ред на мисли специалистите препоръчват да измивате внимателно бутилката с топла сапунена вода, към която сте добавили оцет или друг дезинфектант. Истината обаче е, че дори и при внимателно измиване, съществува риск от хранително отравяне или дори хепатит А.

Резултатите от редица изследвания сочат, че бактериите живеят в тесни места, до които нямате достатъчно добър достъп. Така например тапите и капачките на винт бъкат от микроби, които поглъщате заедно с водата. За да избегнете тази опасност е препоръчително да използвате сламка, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.