Николай Бареков: Между 1930 и 1990 г. е златното време на България!

0
657

Николай Бареков счита, че българската дипломация е напълно изчезнала понастоящем. Той беше дълго време евродепутат и се е сблъсквал с какви ли не народи и държави, което му позволява да твърди, че в България положението е зле.

„Последните 5 години посетих над 50 държави по света от името на ЕП като член на Делегацията за атлантическите страни, Пасифика, Африка и Карибите.

Николай Бареков
Николай Бареков със съвети към управляващите

Какво да ви кажа за българската дипломация…Тя е изчезнала от картата на света. Или липсва (Африка, Южна Америка) или е в нелегалност изпаднала (Южна Корея). Или вегитира (където ни има в Азия). Някъде като Хавана, Уругвай или Чили са разпродали посолствата ни след 89 -а година. Другаде като цяла Африка всичко е разграбено или опустошено.

След златния половин век на българската дипломация 1930-1990 години, когато България е фактор на световната карта и откриваме десетки и десетки дипломатически мисии на всички континенти, следва регрес, отстъпление и сбъркани приоритети. Разпад на държавността.

Защо казвам всичко това? Защото дипломацията – това е влияние и пари, сделки и търговия, разпределение на пазари и ресурси. Имам предвид, разбира се, не смешните командировъчни и тук таме останалите лъскави резиденции, които блазнят българския “дипломат”.



Говоря за огромните финансови приходи за милиарди годишно, които акумулираше българската дипломация, търговия и индустрия преди 30 години в Африка, Азия и Латинска Америка. Почти цяла Африка от Сенегал и Нигерия до Судан и от Тунис и Мароко до Кения и Етиопия е построена от български строители, инженери и архитекти. Виетнам, Камбоджа, Индия и цяла средна и далечна Азия..

Надявам се президента и премиера да вземат предвид това, когато формулират приоритетите на държавата в следващите 50 години. Ако изобщо формулират приоритети, които Външно министерство и министерството на търговията (защо ли няма такова) да изпълняват занапред…“

Източник: Фейсбук

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.