Президентът Радев: Не е вярно, че спирам магистрала “Хемус”! (Подробности)

0
207

Румен Радев е бесен за някои медии, които според него са разпространявали лъжлива и манипулативна информация. Той даде специален брифинг, с който разясни доста неща.

“Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, което остава далеч от погледа на институциите и това не е в интерес на обществото. Правният екип на президентската институция работи по всички обстоятелства, свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, и предстои да представи своята позиция.

Румен Радев със специално изявление за бетонирането

Уважавам всички медии, но те трябва да печелят доверие с обективност, а не със системни кампании, тиражиращи най-малкото невярна, манипулативна и анонимна информация, която няма нищо общо с истината. В поредица от публикации във вестник „24 часа“ се твърдеше, че държавният глава „атакува магистрала Хемус“ и че е сложил „втора тапа на околовръстното“. Няма нищо вярно в твърдението, че с наложеното вето и със сезирането на Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост съм блокирал инфраструктурни проекти.

Това е физически и правно невъзможно. Няма спрени дела заради сезирането на Конституционния съд. Мисля, че медиите трябва да подхождат по-отговорно и към законите – да се четат по-внимателно и да се иска предварително мнение на експерти, а не да се слагат гръмки и манипулативни заглавия. Чувам някакви покани за диалог и в диалога да се решава истината. Според мен, диалогът трябва да върви преди упоритата манипулация, обратното е оправдание.

Очаквам конкретните параметри на офертата за нов боен самолет за Военновъздушните сили. Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, офсет и индустриално сътрудничество, високи бойни способности. Често се пропуска или не се разбира докрай, че не самият самолет е най-важен, а съдържанието на цялостната оферта. Тя включва както самолета, така и неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав.Българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната разработиха много добър хомогенен пакет, максимално изстискан на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета. Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявеното от страната ни, и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос.

На няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност бяха взети решения проектите за модернизация на Въоръжените сили да вървят заедно, но тези решения са нарушени, защото и парите се ограничават. Не можем да развиваме само един вид въоръжени сили. Всеки един проект за модернизация трябва да генерира полза не само за Въоръжените сили на България, но и за цялото общество. Това означава офсетни програми, силно индустриално сътрудничество, коопериране в областта на високите технологии.”

Източник: Фейсбук

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.