Проф. Рангелов представя последните уникални изследвания на Луната

0
705

Проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет е гост в предаването „Без формат“ на Etv Haskovo. Последните изследвания на Луната са впечатляващи

Проф. Бойко Рангелов

Мистериозната Луна и нейните тайни са занимавали учените от векове.

Има редица теории за появата на Луната. Лично проф. Рангелов смята, че тя отговаря на твърдението за двойните звезди. Това е уникално съчетание на две твърди тела. Луната винаги е обърната с едната си част към Земята. Този факт също е загадка за науката.

Има теория, според която човечеството е създадено да учи като изследва всичко около него. Това е част от плана за неговата еволюция. Да не забравяме, че живеем в изключително динамичен свят. Познанието за даден обект или явление днес, утре съвсем няма да бъде адекватно.

Наскоро са излезли последните резултати от американските изследвания Граал за гравитационното поле на Земята. Резултатите за гравитацията се отнасят също за Луната и откъм видимата страна, и откъм невидимата страна на Земята. В момента има 8 мисии, които обикалят около Луната. Два апарата вече са кацнали върху повърхността на Луната, за да събират информация. До момента от Луната са донесени 40 кг проби от американските и още 40 кг проби от руските апарати, които са кацали на нашия спътник.



Кратерите на Луната са се образували от падналите метеорити. Учените открили, че и големите, и малките метеорити падат до определена дълбочина. И не могат да потънат по-дълбоко. Засега науката няма конкретно обяснение. Но има предположения и те са, че там има слой, който е изключително здрав. Той не позволява на метеоритите да проникнат в дълбочина. А според законите на гравитацията, които ние познаваме, това би следвало да се случи.

Преди години учените откриват, че на Луната се случват много повече земетресения, отколкото се е очаквало. Приема се, че спътникът е изстинало тяло без геодинамична активност. Плочите й не се движат както земните. Затова там не би следвало да има трусове. А в същото време апаратурата на Луната е отчела над 4000 земетресения за времето, през което е функционирала.

Още невероятно интересни и непознати факти ще научите от видеото долу от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на проф. Бойко Рангелов.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.