Тази нощ се сбъдват всички мечти: Не пропускайте своя шанс

0
2321

Тази нощ е специална според християнските и според народните традиции. През нея се сбъдват всички мечти

Тази нощ се сбъдват мечти както тази на Света Елисавета да стане майка

На 24 юни празнуваме Рождество на Свети Йоан Предтеча и Кръстител. Както и Еньовден.

Еньовден е празник на билкарите. Казват, че билките набрани през нощта на 24 юни и рано сутринта по първи петли са най-лековити.

През нощта се сбъдват всички мечти, които хората си пожелаят. Рано на следващия ден се разходете боси в трева с роса за здраве. Тази година има много кърлежи, затова само си намокрете пръстите в росата и с нея намокрете лицето и главата си за здраве.

Ако имате възможност сутринта да се изкъпете във водоем, водата също е лековита. Само през този ден от годината, когато Слънцето се е огледало в нея.



На 24 юни денят и нощта са равни. След Еньовден денят започва бавно да намалява, а старите хора казвали, че Слънцето отива за сняг.

На  24 юни Рождеството на Свети Йоан Предтеча и Кръстител е преход към предстоящото раждане на Сина Божий Иисус.   

Дълги години Светите праведни Елисавета и Захария нямали свои деца.

Свети Захария бил свещеник в храма. Той е същият човек, който посрещнал 3-годишната Мариам (Дева Мария) на стълбите пред храма на Въведение Богородично (21 ноември). Той  се грижил за нея, защото тя била обещана да служи на Всевишния. Това станало още преди да бъде зачената от нейните родители Света Анна и Свети Йоаким.

Света Анна и Света Елисавета били роднини. И двете жени изживели срама от това, че нямат деца.

Дълго години се молели на Всевишния.

Накрая Господ изпратил Свети арх. Гавраил да занесе чаканата вест на праведния Свети Захария. Вестта гласи,  че със Света  Елисавета ще станат родители на син, когото ще кръстят Йоан.

Той ще бъде осенен от Светия Дух още в утробата на своята майка и ще се прочуе, защото ще успее да обърне към правия Господ много от народа Израилев.

Ще вразумява неразумните и ще пророкува.

Понеже праведният Свети Захария отказал да повярва на ангелските думи, Свети арх. Гавраил му казал, че ще си загуби гласа,  докато пророчеството не се сбъдне.

Всичко, което Ангелът Господен – Св. арх. Гавраил казал, така и станало.

Няколко месеца, след като Света Елисавета забременяла, чудото се случило на Дева Мария.

И на нея Свети арх. Гавраил се явил, за да й каже, че чрез Светия Дух ще зачене Син, който ще бъде Цар над Царете (Благовещение – 25 март).

Когато бременната Дева Мария отишла на гости на бременната Света Елисавета, тя поздравила домакините. Бебето Йоан в утробата на Света Елисавета започнало да рита по-силно, след като чуло и разпознало гласа на Божията майка.

Света Елисавета е родила малкия Свети Йоан

Свети Йоан е роден 6 месеца по-рано от Иисус  Христос. Но те двамата не са се познавали по-рано.

За първи път се срещат на река Йордан, когато Свети Йоан кръщавал вярващите с вода и молитва.

Когато Иисус Христос влязъл във водите на реката, от Небето долетял бял гълъб и кацнал на неговото рамо. От Висините се разнесъл глас, който казал, че това е Синът Божий.

Тогава за първи Свети Йоан Предтеча разбрал, че това е Онзи, за когото толкова години разказвал, че ще се появи, за да поведе света в нова посока.

Заради пророчествата Свети Йоан е назоваван Предтеча и е единственият Новозаветен пророк. Затова, че е кръстил Сина Божий е определен като Кръстител.

Това става на 6 януари (Богоявление, Йордановден). Кръщелникът Иисус Христос е на 30 години, Свети Йоан също е на тази възраст.

Специална почит към кръстника Свети Йоан Предтеча отдаваме на Ивановден (7 януари).

На 24 юни имен ден празнуват Йоан, Йоана, Йоанна, Ивет, Иван, Ивана, Иванка; Еньо, Енчо, Енчо,  Яне, Яни, Яна, Янка, Янко; Яница, Янина, Янета, Янита, Янис, Янимира, Янимир; Янислав, Янислава, Янизара, Янизар, Калоян, Даян, Даяна.

Еньовден е празник на всички знахари, лечители и билкари.

Затова хората с имена на билки празнуват имен ден, макар че те го честват и на Цветница. Божур, Божура, Бреза, Върба; Детелина, Детелин, Диляна, Дилян; Дафина, Дафин, Жасмина, Жасмин; Иглика, Невена, Невен, Роза и други.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.