Тези симптоми алармират, че тялото ви се нуждае спешно от протеини

0
660

Можете да си причините сериозни проблеми, ако лишавате организма от необходимото му количество протеини

 

протеини
Можете да си причините сериозни проблеми, ако лишавате организма от необходимото му количество протеини

Ще ви запознаем с няколко много важни симптома, алармиращи, че тялото ви се нуждае от протеин, които често пъти биват пренебрегвани.

Организмът ви се нуждае от протеин, за да може да подпомогне процеса на възобновяване на клетките. Липсата на протеини засяга не само кожата, косата и ноктите, а и мускулите и още редица функции в организма.

Имайте предвид, че организмът ви се нуждае от ежедневен прием на 0.8 грама протеин на килограм тегло. В случай, че приемате по-малко от тази препоръчителна дневна доза, то организмът ще ви алармира за това чрез следните сигнали:

Често боледуване
Този протеин е от изключителна важност за правилното функциониране на имунната система. Неговият недостиг компрометира доста сериозно способността й да се бори с инфекциите.
Протеиновият недостиг оказва пагубно влияние и на Т-клетъчната система (клетки на имунната система). Това на свой ред води до повишена чувствителност към вредните микроорганизми.



Чувствате се уморени, колкото и дълго да спите
Мелатонинът – хормонът, причиняващ сънливост, се произвежда от изграждащ блок от протеини, наречен триптофан. Това означава, че недостатъчният прием на протеини води до недостатъчно производство на триптофан. Както вече споменахме, той е решаващият хормон за съня.

Недостигът на протеини може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Релеф по ноктите
Крехките нокти или тези, които имат релеф издават недостиг на протеини. Колкото повече набраздявания имате по ноктите и колкото по-дълбоки са те, толкова по-голям е дефицитът на протеин.

Косопад
Когато изправите организма си пред недостиг на протеини, той разпределя ограничените си източници към онези области на тялото, които се нуждаят отчаяно от тях. Като се има предвид, че косата не е едно от тях, съвсем нормално е да започнете да я губите. Това означава, че ако забележите обилен косопад, е добре да помислите за количеството протеини, които приемате.

Раните не заздравяват лесно
Ако нямате някакъв сериозен здравословен проблем, възпрепятстващ заздравяването на раните ви като диабет например, то това може да се дължи на недостиг на протеини. Истината е, че не е изключено да съвместявате и двата проблема. В случай, че забележите върху кожата си рана от незначителен разрез, която не изчезва дълго време, то една от възможните причини е недостатъчно производство на тромбоцити и/или бели кръвни клетки. Сред основните причини, водещи до този проблем, е недостигът на протеини.

Ако забележите някой от тези признаци, е добре да се замислите сериозно над дневния ви прием на протеини. След като вече ви запознахме от колко протеини се нуждае организмът дневно, за да функционира правилно, няма да ви е трудно да сметнете вашите дневни нужди, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.