Тези няколко трика ще ви помогнат да познаете, че динята гъмжи от нитрати

0
959

По-добре не си купувайте такава диня

 

динята
По-добре не си купувайте такава диня

При все, че астрономическото лято, настъпи, все още не са започнали сериозните летни горещини, в които динята е неизменен спътник на трапезата ни.

Според прогнозата на синоптиците обаче валежният период съвсем скоро ще приключи и ще бъде заместен от жегите. Това означава, че динята ще ни е повече от необходима.

Много е важно обаче да изберем диня, която не гъмжи от нитрати. Наистина тази задача е малко трудна, но все пак има няколко признака, по които можем лесно да се ориентираме.
Истината е, че сезонът на дините е едва през август, но въпреки това те вече присъстват на пазара.

Ако все още се страхувате да си купите диня, защото не бихте искали да попаднете на зелена или безвкусна, то изчакайте. Добре е да сте наясно с факта, че можете да попаднете на диня, пълна с нитрати по всяко време на годината.



Вероятно сте наясно с опасностите от такъв „деликатес“, но за всеки случай ще ги припомним отново. Те са гадене, тежка алергия, а в по-тежки случаи може да се стигне дори до увреждания на вътрешните органи. Сами се досещате, че никак не трябва да се подценява фактът с нитратите в динята.

Със сигурност не бихте искали да си причините проблеми

Особено внимателно трябва да подберете динята, ако я купувате за малки деца или бременни жени, тъй като те са много по-чувствителни към нитратите.

Ето по какво да се ориентирате дали динята гъмжи от нитрати:

Вътрешните жилки на динята говорят много – колкото по-дебели и светли са те, толкова повече нитрати се съдържат в нея. Същото важи и в случай, че вътрешността й е неестествено червена.
За да сте сигурни, че купувате хубава диня, е добре да поискате от продавача да я разреже. Кората й трябва да е тънка, а вътрешността да е с еднакъв цвят.

Ако пред вас стои красива диня, а ивиците й са перфектни и равномерни по цвят по цялата й обиколка, бягайте далеч от нея. Това е един от сигурните знаци, че гъмжи от химия.
Колкото по-ярък е цветът на динята отвън, толкова по-зряла е тя. Освен това този знак издава, че е събрала възможно най-много слънчеви лъчи. Страната, на която е лежала динята обаче, винаги ще е по-светла, клоняща към жълтеникаво.

Наличието на черни и бели семки в динята, също говори, че в нея се съдържат твърде много нитрати. Нищо добро не можете да очаквате и от диня с пукнатина в средата. Това е сигурен знак, че е обработвана с твърде много нитрати и е расла неестествено, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.