Кремена Станилова разкрива непознатите аспекти на щастието

0
625

Психотерапевтът Кремена Станилова  гостува в предаването „Без формат“ на ТВ Хасково. Заедно с Христина Котларска разкриват непознатите страни на щастието

Кремена Станилова говори за щастието и за неговите аспекти, които ние пропускаме

Щастието е изключително субективно понятие. За всеки отделен човек щастието се изразява в различни неща. Но онова, което е обединяващо, е състоянието на духа. Т.е. когато човек е щастлив, на него му е леко на душата. Той се чувства комфортно и хармонично.

Щастието може да бъде дългосрочно и краткосрочно. Дългосрочното щастие е например човек да научи чужд език, който ще му върши работа през целия живот. Или да изучи занаят, професия, нови опитности.

Краткосрочното щастие е например човек да разглежда информация във ФБ. Това отнема кратко време и тогава щастието е моментно. Защото след като излезе от интернет, полза за него повече може да няма.

Щастието зависи и от гледната точка, от която наблюдаваме една ситуация. Защото ако обърнем ъгъла, щастието може да се превърне в нещастие.



Убийците на щастието са много. На първо място са нашите характерови илюзии. Например, човек смята, че ако не се изказва, не дава мнения и мълчи, околните ще го харесват. Да, но ако това се превърне в практика, човекът ще започне да се чувства много зле.

Ако човек смята, че останалите са длъжни да му задоволяват потребностите. В един момент той ще започне да отблъсква хората, защото винаги ще бъде недоволен. Или просто те няма да искат да се занимават с него повече, казва Кремена Станилова.

Ако човек е перфекционист, той може да бъде нещастен, защото светът и хората около нас не са перфектни.

Мисловната свръх ангажираност на модерния човек в един момент може да го прави нещастен. В зависимост от полета на мисълта човек може да се чувства тревожен, депресиран. Или да си внушава несъществуващи проблеми, които го разстройват без причина. Когато умът бяга в миналото или бяга в бъдещето, но не е ангажиран с настоящия момент.

Човек може да бъде нещастен, когато има прекалено големи очаквания от околния свят и от хората около него.

Сами прецакваме своето щастие, когато не знаем кога да започнем и кога да спрем.

Въпросът с безусловната любов също е много важен за щастието на един човек или на повече хора. За нея и за още много други проблеми ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.