Чудеса се случват в храм, построен от уста Колю Фичето

0
1861

Един уникален храм с богата история, издигнат от великия български строител уста Колю Фичето. Едно духовно място, в което се случват и чудеса

Уста Колю Фичето издигнал и този прекрасен храм в Караманово

На храмовия празник  през 2018 г. в църквата се събрали много вярващи. Сред тях били Борислава Добрева и Ваня Илчева – редовни читатели на ТОПактуално.ком.  Двете жени не са от село Караманово и не се познават. Със семействата си били наблизо и решили да уважат храмовия празник.

Това се случило на 20 май 2018 г. Както всички вярващи те влезли вътре, запалили си свещички и се помолили пред иконите.

Г-жа Борислава Добрева се молила пред голямата икона „Възнесение Христово“, която по принцип се намира вляво след като се влезе в храма. Понякога е сложена вляво, близо до олтара. А също и пред голямата икона на Господ Иисус Христос на олтара вдясно.

Майката на г-жа Добрева трябвало да бъде оперирана и всички били притеснени как ще премине операцията. Съпругът на г-жа Добрева имал сериозни проблеми в работата и  бил на път да напусне.



Няколко дни по-късно първо се решили служебните проблеми на г-н Добрев. Той останал изключително доволен, защото по принцип харесвал длъжността, която заема и не желаел да напуска. Но обстоятелствата можели да го заставят. Операцията на възрастната жена също минала успешно.

Г-жа Добрева вярва, че тези чудеса са се случили, благодарение на горещите й молитви пред тези чудотворни икони.

Г-жа Ваня Илчева се помолила на голямата икона на Божията майка на олтара. На по-малката икона на Свети Николай, поставена пред нея.  А също така и на голямата икона на Свети Мина вляво на стената, точно до иконостаса.

Малката й дъщеря заеквала и въпреки, че посещавала логопед, нямало съществен напредък. Детето се притеснявало от говорния дефект и се дистанцирало от другите деца.

След молитвите пред тези икони, изведнъж сякаш нещата се преобърнали. Самият логопед останал изненадан от неочаквания напредък в терапията. Детето днес трудно произнася само някои думи, но като цяло е коригирало своя говор. Много е щастливо, а родителите му са двойно по-щастливи. И благодарни за помощта, която са получили свише чрез чудотворните икони в храма в с. Караманово.

Храм „Свето Възнесение Господне“ е построен през 1868 г. Изграден е от майстор уста Колю Фичето. След като приключва строителството на моста край гр. Бяла, той отива в русенското с. Караманово.

Построява за жителите прекрасна църква с помощта на строители от Брацигово.

На 20 май 2018 г. беше честван 150-годишен юбилей на храма. Архиерейската Света литургия е отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. В богослуженията участват свещенослужители от епархията и архиерейският наместник на Габровска духовна околия.

А от Борислава Добрева и Ваня Илчева научихме, че в  храма на уста Колю Фичето се случват и големи чудеса.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.