Полезни съвети за справяне с ниското кръвно налягане в летните горещини (I част)

0
2195

Бъдете особено внимателни

 

кръвно
Бъдете особено внимателни

Ниското кръвно налягане не се води болест, но въпреки това е добре да сте наясно със симптомите, които издават рязкото му понижаване.

По този начин ще избегнете неразположенията. Освен това е добре да сте наясно с начините, по които можете да го нормализирате.
Ако страдате от ниско кръвно налягане, вероятно са ви много добре познати симптомите като умора, гадене, слабост, световъртеж, замаяност, а в някои по-тежки случаи и загуба на съзнание.

Вероятно вече сте си изградили стратегия за действие при такива ситуации. Сред най-популярните и доказали ефективността си методи, са да седнете, да полежите или пък да изпиете чаша вода. Те несъмнено ще ви помогнат да се справите в случай на ниско кръвно налягане.

Въпреки това трябва да знаете и още няколко неща. Ето ги и тях:



Задух и жега – изключително опасна комбинация
Ако страдате от ниско кръвно налягане, тази опасна комбинация е противопоказна за вас. Тя може да доведе до рязко понижаване на кръвното ви налягане, а ако сте по-чувствителни към околните промени, не е изключено да се стигне и до загуба на съзнание. Поради тази причина е добре да не се намирате в помещения, в които се съчетават задух и силна топлина.

Жегата утежнява още повече проблема

Не ставайте рязко!
В никакъв случай не си позволявайте екстрата да ставате рязко от леглото или от стола. В никакъв случай не ставайте рязко и след сън. Първо седнете внимателно на леглото, останете в тази поза в продължение на няколко минути и едва след това можете да станете.

Никакво слънце между 12 и 15 ч.
През летния сезон интервалът между 12 и 15 ч. е изключително рисков за хора, страдащи от ниско кръвно налягане. Имайте предвид, че продължителното излагане на слънце или пък спортуването в тези часове, може да понижи рязко кръвното ви.

Това се дължи на факта, че тялото ви впряга всички сили да се охлади. Това означава, че насочва усилията си към повърхността (към кожата), в резултат на което налягането започва да спада рязко. В случай, че ви се налага да сте навън в този часови интервал, стойте на сянка. Освен това трябва да носите със себе си бутилка вода за пиене, както и термална вода, с която да пръскате тялото си.

Течности
Приемът на достатъчно течности дневно, е от изключителна важност за хората, страдащи от ниско кръвно налягане. Вие трябва да приемате достатъчно количество течности, за да предотвратите рязкото му спадане. И ако въпреки всичко това се случи, задължително изпийте поне 1-2 чаши вода или пък айран със сол. По този начин ще компенсирате загубата на соли. Приемът на течностите трябва да става на малки глътки, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.