Ето защо никога не трябва да ходите на плаж след дъжд

0
792

Едва ли бихте искали да си причините здравословен проблем

 

дъжд
Едва ли бихте искали да си причините здравословен проблем

Специалистите са категорични, че не е добра идея да отидете на плаж, след като е валял дъжд, още повече да влизате в морето.

Те посочват, че след като е валял дъжд, качеството на морската вода се влошава значително. Това се дължи на факта, че дори и да няма нерегламентирани включвания в деретата, се вдига осезаемо нивото на утайката.

Това твърди д-р Веселина Божилова, която е началник отдел „Държавен здравен контрол” в Регионална здравна инспекция-Варна.
Съгласно методиката за анализ, не е редно да се вземат проби след дъжд, тъй като в такъв случай резултатите несъмнено биха били компрометирани.

Поради тази причина и съветът на здравните власти е да избягвате посещения на плажа и още повече влизане в морето след проливен дъжд.
Междувременно от Регионалната здравна инспекция във Варна отчитат изненадващо добри резултати за качеството на морската вода в началото на юли.



Д-р Божилова обаче уточнява, че остава категоризацията на зоните за къпане и оценката, направена върху четиригодишния период. Според тази оценка, качеството на водата на Офицерския плаж, е оценено като „лошо“. Поради тази причина къпането там е забранено.

На наемателите и концесионерите е разпоредено да поставят табели „къпането забранено“. Въпреки това обаче плажът може да се ползва. Д-р Божилова признава, че наистина съществуват известни противоречия. Тя обаче подчерта, че по такъв начин е направена нормативната база и те се съобразяват, както могат.

Не пренебрегвайте съветите на специалистите

През следващата година предстои да бъде извършена нова категоризация. Според д-р Божилова обаче проблемът е, че Офицерският плаж попада в петгодишен период с лошо качество. Все още не е ясно как точно ще се тълкува тази забрана и как би могла да отпадне.

Тя посочи, че въпреки забраната, не са малко хората, които се къпят там и допълни, че правят това на своя отговорност. Специалистът алармира, че не само не е препоръчително да се къпят там, а и може да бъде вредно за здравето им.

Междувременно за никого не е тайна, че напоследък египетските курорти набират все по-голяма популярност сред туристите от цял свят.
Страната се слави с туристическите атракции, както и морето, където могат да се видят редки морски обитатели.

Това, с което трябва да сте наясно обаче е, че след залез слънце къпането в морето е забранено. При все, че мнозина смятат тази забрана за прищявка на хотелиерите, то истината е доста стряскаща.

Оказва се, че плуването в морето след 18-19 ч. крие сериозни опасности за туристите. Те са породени от факта, че в Червено море живеят различни хищни риби – от скатове до змиорки. През деня те избягват топлината като се крият в дълбините, но вечерно време, когато пясъкът се охлади, се появяват в плитчините в търсене на храна, пише pochivka.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.