Д-р Павлова: Само при първа степен на слънчево изгаряне сте в състояние да се лекувате сами

0
767

Д-р Елмира Павлова е дерматолог. В сезона на лятото и на горещото слънце, все повече хора получават слънчево изгаряне

Сами при първа степен на слънчево изгаряне можете да се лекувате сами

Съветите на д-р Павлова пред CredoWeb.bg са полезни за всички.

Първа степен на слънчево изгаряне е зачервяване на кожата. То може да бъде придружено със сърбеж, болка или с друг дискомфорт. При първа степен на слънчево изгаряне пациентите могат да се лекуват сами. В аптеките предлагат препарати, които са подходящи за целта. И ако пациентът не знае какво точно да си закупи, фармацевтът трябва да му препоръча подходящо средство.

Дерматологът напомня, че при втора, трета или четвърта степен на изгаряне задължително трябва да се търси консултация със специалист. Това може да бъде личният лекар, дерматолог, хирург. Обръщайте се и към специалистите, които работят в клиниките по изгаряния.

При първа степен на слънчево изгаряне в нашите аптеки се предлагат различни препарати. Те са под формата на спрейове, кремове, унгвенти.



Най-често прилаганите препарати при кожни изгаряния са тези, в които се съдържа пантенол. Тези препарати са като спрей или като пяна.

Препаратите притежават антисептично и противовъзпалително действие. Те трябва да подсушават ексудата. Това е секретът, който се отделя от кожата след слънчевото изгаряне. С него са пълни мехурите при по-тежките случаи.

За да не изгорите на слънце, трябва да спазвате няколко елементарни правила. Мажете се с лосион. Не само сутрин преди да отидете на плажа. Но и след всяко излизане от водата, защото лосионът се отмива в морето.

Не стойте на пряк слънчев огрев. Не ходете на плаж в най-горещите часове. Това е времето от 11:30 до 16 часа.

Ако сте привърженици на народната медицина, няма нужда да ходите в аптеката, ако изгорите на слънце.

Използвайте кисело мляко. Млечната киселина успокоява и премахва температурата. Мазнината попива навътре в кожата. Създава комфорт и спокойствие.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.