Ето какво трябва да направите, ако орхидеята не иска да цъфти (II част)

0
1440

Стимулирайте растенията, за да ви радват с цветове

 

орхидеята
Стимулирайте растенията, за да ви радват с цветове

След като ви разкрихме някои от причините, поради които орхидеята ви не иска да цъфти, е време да научите и останалите от тях.

Ето кои са най-често срещаните причини, поради които орхидеята не иска да цъфти:

Светлина и топлина
Тези растения са изключително податливи на температурните промени. Тук е мястото да отбележим, че разликата в температурата през деня и нощта, не трябва да надвишава 4 градуса. Оптималната температура на въздуха през лятото е между 18 и 25 градуса. През зимата пък не трябва да пада под 15 градуса.

Освен това за орхидеите от изключителна важност е и светлината. Директните слънчеви лъчи обаче са противопоказни, тъй като ще предизвикат изгаряния по листата им.



Субстрат
Подходящият субстрат за орхидеята трябва да осигури минимална влага на корените и свободна циркулация на въздуха. Именно поради тази причина те не могат да бъдат засаждани в черноземни или градински почви.

Прозрачната саксия, в която ще засаждате орхидея, трябва да бъде напълнен с субстрат, състоящ се от торф, мъх и груб пясък. Най-добре би било да купите готова почва за орхидеи от магазин за цветя.

Отводняването играе огромна роля

Отводняване
Наличието на дупки в долната част на саксията на орхидеята, служещи за отводняване, е от огромна важност. Добре би било такива дупки да има и по стените на саксията, за да осигурят на растението въздушна вентилация. Корените пък трябва да се поставят свободно в саксията и дори да излязат от нея.

Най-добре е да отглеждате орхидеите в саксии от прозрачна пластмаса, тъй като по този начин ще можете да следите състоянието на корените им.
Когато решите да пресадите растението, срежете саксията, за да не повредите корените по време на изваждането.

Цъфтеж на орхидеята
Най-малко капризният вид от всички орхидеи, е Фаленопсисът. В естествената си среда те могат да цъфтят непрекъснато в продължение на 11 месеца. Въпреки това постигането на такива завидни резултати в домашни условия не е лесна задача, дори и да полагате правилни грижи за тях.

Резки температурни изменения
През деня орхидеите трябва да са в топли стаи. За да намалите температурата през нощта на 16-18 градуса, можете да отворите прозорец или балкона. През лятото няма да е грешка, ако извадите орхидеята в градината, но в никакъв случай не трябва да е на пряка слънчева светлина.

Имайте предвид, че растението е достатъчно зряло и готово за растеж само когато има 5-8 издънки, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.