Една чаша кафе дневно ви предпазва от тези болести

0
741

Ароматната напитка носи и ползи за здравето

 

кафе
Ароматната напитка носи и ползи за здравето

Колкото и невероятно да ви звучи, приемът на една чашка кафе дневно е в състояние да ви предпази от редица болести.

Факт е, че ежедневно човечеството консумира по 2 милиарда чаши кафе. Това означава, че на всеки жител на планетата се падат средно по 4 кг. кафе на година. Според общата тенденция, потреблението на кафе расте непрекъснато.

В това отношение вероятно ще ви е доста интересно да научите резултатите от мащабното проучване на учени от Харвардския университет. Те са съчетали медицинските показатели на 130 хиляди любители на кафето. Така американските изследователи стигнали до извода, че умерената консумация на ароматната напитка може да предпази организма от редица опасни заболявания.

Именно за тях ще говорим в следващите редове. Ето кои са здравните ползи от ежедневния прием на чаша кафе:



Диабет тип 2
Приемът на кафе увеличава значително производството на протеина, който е отговорен за свързването на стероидните хормони тестостерон и естрадиол (SHBG). А те играят немалка роля в предпазването от развитието на диабет.

Учените твърдят, че за да се намали до 50% риска от появата на диабет тип 2, мъжете трябва да приемат по 6 чаши кафе дневно. При жените обаче рискът ще бъде намален едва с 1/3 при приема на същото количество от ароматната напитка.

Оказва се, че кафето не само ободрява, а има и други ползи от него

Чернодробни болести
Ежедневният прием на две чаши от ободряващата напитка намалява с до 40% риска от появата на рак на черния дроб. Две чаши натурално черно кафе пък могат да понижат с до 70% риска от появата на цироза и смърт в резултат на заболяването на по-късен етап.

Болест на Паркинсон
Учените са стигнали до извода, че ако увеличите приема на кофеин, но в разумни дози, ще намалите значително риска от появата на болестта на Паркинсон. Причината за това е, че кофеинът блокира някои сигнални пътища в клетките, които предизвикват информация, виновна за заболяването.

Сърдечна недостатъчност
Може би ви се струва странно, но истината е, че приемът на кафе в умерени количества предпазва и от сърдечна недостатъчност. Учените уточняват, че в този случай за „умерени количества“ се смятат 3-4 чаши кафе дневно. Хората, приемали ежедневно тази доза от ароматната напитка в хода на експеримента, са намалили с 11% риска от появата на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.

Рак на дебелото черво
Ежедневният прием на 1-2 чаши кафе на ден намалява риска от появата на рак на дебелото черво с 26%. Ако пък приемате по три чаши от ароматната напитка дневно, рискът от появата на рак на дебелото черво намалява с 50%, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.