Тези симптоми често остават незабелязани, а алармират за наближаващ инсулт

0
1277

Не подценявайте нито един от тях

 

инсулт
Не подценявайте нито един от тях

В този материал ще ви запознаем със симптомите, които често пъти остават незабелязани, а в същото време са от изключителна важност, тъй като алармират за настъпващ инсулт.

Медиците сочат, че при инсулт, всяка една минута човешкият мозък губи близо два милиона клетки. Всеки час, прекаран в това състояние, без оказана лекарска помощ пък, състарява мозъка с близо три години и половина, пише „Power Of Positive“.

Обикновено възстановяването след прекаран инсулт трае твърде дълго време. За съжаление пациентите никога не си възвръщат изцяло състоянието преди инсулта.
Истината е, че колкото по-рано се окаже помощ, толкова по-добре. Поради тази причина е добре да сте наясно с признаците, алармиращи за настъпващ инсулт.

Ето и шестте сигнала, предшестващи остър инсулт, които често биват пренебрегвани:



Зрителни проблеми
Често пъти хората оправдават замъгленото зрение или пък двойните образи с прекомерната умора или старост. Добре е обаче да сте наясно, че умората много рядко причинява раздвоено зрение. Истината е, че то обикновено е причинено от блокираните кръвоносни съдове по време на инсулта, което пък води до значително намаляване на постъпилия кислород в очите.

Обърнете им внимание преди да е станало твърде късно

Речеви нарушения
Някои медикаменти като болкоуспокояващи или пък успокоителни, също биха могли да предизвикат нарушения в говора. Ако обаче не приемате такива медикаменти и въпреки това забележите такава промяна, е добре незабавно да потърсите лекарска помощ. Това е един от класическите симптоми на инсулта.

Изтръпване на ръката
Вероятно ви се е случвало да се събудите и да установите, че ръката или кракът ви, са изтръпнали. Близко е до ума да се сетите, че това е в резултат на притиснат нерв по време на сън. Не е нужно да се превръщате в хипохондрици и постоянно да търчите до болницата.

Ако обаче това чувство на изтръпване не изчезне в рамките на няколко минути, е нужно да потърсите помощ. Намаленият кръвен поток през артерията, която преминава през гръбначния стълб до главата, е причината за изтръпване или слабост в едната половина от тялото.

Проблеми с паметта (забравяне)
Разбира се тук далеч не става въпрос за моментите, в които сте забравили за нещо елементарно или пък не ви идва наум точната дума. В такива моменти обаче е добре да се опитате да обмислите много добре ситуацията и да си дадете сметка дали пък думите, които ви убягват не са повече. Ако сте започнали да забравяте много повече думи в сравнение с преди, по-добре се обърнете към лекар.

Сред останалите класически симптоми, предвождащи инсулт, са главоболието и загубата на координация, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.