Поли Фистолера говори за емоционалната интелигентност

0
374

Поли Фистолера гостува в предаването „Без формат“ на ТВ Хасково. Двете с Христина Котларска разкриват същността на емоционалната интелигентност

Поли Фистолера говори за емоционалната интелигентност

Поли е основател на BI-SEI – Български институт за социална и емоционална интелигентност. Създава института след като се завръща в страната след продължително пребиваване в чужбина. Тя е единственият у нас и на целия Балкански полуостров лицензиран специалист в тестване на емоционалната интелигентност.

Много компании по света вече наемат специалисти, които правят тестове за емоционална интелигентност на техните служители.

Под емоционална интелигентност не се има предвид особеностите на характера. Става дума за способности и умения, които отделният човек притежава и които развива с течение на времето.

Прави се тест на 15 умения, които са свързани по между си, обяснява Поли Фистолера. Измерената емоционална интелигентност дава моментна представа за онова, което се случва с индивида в този период от неговия живот.



Тестът се попълва онлайн. Поли е администраторът. Тя е представител за България и за Балканския полуостров на канадската фирма, която държи лиценза за него.

Предлагат се и други тестове, но канадският е най-добър. Чрез него могат да бъдат уловени някои скрити моменти от човешката психика. Самият тест представлява 133 въпроса, които са кратки.

Емоциите се изписват на лицето посредством движението на различни мускули. Целта на емоциите е да дадат някакъв сигнал към околните и да изпратят послание. Например отвращение от нещо – може храната или напитката да не е добра. А може поведението на някого да е неподходящо. Почервенял от гняв, пребледнял от страх.

Днес ние използваме различните емотикони в интернет.

Има универсални емоции, които са характерни за всички хора по целия свят. Уменията на емоционалната интелигентност са всъщност инструмент, чрез който човек работи. Например себезапазване, развитие, получаване на нови знания. Да бъдем поставени в ситуации, в които искаме да научаваме нови неща. Разпознаване на емоциите и изразяване на емоциите.

Човек трябва да изразява емоциите си кохерентно и адекватно. Кохерентно означава, това което е вътре да прозира вън. Ако човек не е удовлетворен в момента да го покаже. Ако човек е щастлив да го покаже.

Асертивност – отстояване – имам кураж да изразя собственото си мнение и гледна точка. Да ги подкрепя и защитя с факти. Да бъда на различно мнение, но без да обиждам другите.

Емпатия и контрол на импулса. Емпатия е да се поставиш на мястото на другия. Импулсът е желанието за действие.

Още изключително интересни факти ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.