Слави Трифонов: Партиите взеха нашите пари!

0
580

Слави Трифонов не спира битката с партийната система у нас. Шоуменът не признава, че ще влиза в политиката, но активно взима отношение по политически въпроси.

„На 4 юли депутатите приеха партийната субсидия да е 1 лев на получен действителен глас. Познайте по колко лева на глас получиха партиите при транша от 19 юли? По колко? Не, не по 1 лев. Получиха по 11 лева на глас. Щях да кажа: “Отново по 11 лева”, но всъщност, преди да ги хванем, получаваха по 13,23 лв.

Слави Трифонов
Слави Трифонов не спира да се бори с партийната система

Партиите пак получиха милиони левове от нашите пари, защото две седмици не стигнаха за обнародване на решението за 1 лев субсидия в “Държавен вестник”.
От този транш ГЕРБ получиха 3 146 409 лв., а при 1 лев субсидия щяха да получат малко под 300 000 лв.
ДПС получиха 866 553 лв. вместо 80 000 лв.
“Златните пръстчета” на ВОЛЯ получиха
399 404 лв. вместо 40 000 лв.
За другите партии – по-долу.

Как стана възможно всичко това?
Депутатите приеха субсидията да е 1 лев през изменения на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Миналата седмица обаче президентът очаквано наложи вето на приетите изменения. Президентът не наложи вето конкретно на единия лев субсидия, а на други разпоредби от измененията, касаещи неограниченото частно финансиране на партиите. Ветото обаче връща обратно в Народното събрание всички приети изменения в пакет, включително и за единия лев субсидия.

Всъщност, топката за намаляването на партийната субсидия се тупа от депутатите в Народното събрание. Те имаха възможността да приемат субсидия от 1 лев през Закона за политическите партии, още когато приемаха текстовете за възстановяване на надвзетите субсидии. Но не го направиха, защото не искат. Това щеше да е окончателно решение, съобразено с националния рефрендум, което да действа в следващите години, а не временно решение.



Защото през измененията на Закона за държавния бюджет, субсидията да е 1 лев е временно решение. А времето, в което ще действа това решение ще е само от края на септември до края на декември.

В края на годината, при гласуването на Закона за държавния бюджет за 2020 г., депутатите съвсем спокойно могат да приемат нов размер на партийната субсидия. Примерно 13,23 лв. на глас. Добре ли е?
Хипотетично партийната субсидия от 1 лев може да падне още тези дни при разглеждането на ветото. Депутатите могат да кажат: “Добре, махаме частното финансиране, но си връщаме високия размер на субсидията”.

А депутатите могат да говорят, каквото си поискат, без последствия. Като Корнелия Нинова. В петък, в предаването “Още от деня”, тя заяви, че БСП е “върнала” част от надвзетата неправомерно субсидия. Това е грозна лъжа. Това може да мине на събора на Бузлуджа след 3 дни.

БСП не е връщала нищо, на БСП им бяха удържани пари при превода от 19 юли. Извинете – едно е да върнеш доброволно пари, които си получил неправомерно, друго е, искаш-не искаш, да ти бъдат удържани чрез закон.
В петък БСП получиха 1 778 289 лв. партийна субсидия, като им бяха удържани 762 120 лв. Остава им да върнат 3 537 570 лв. Това са пари, които не са техни, а наши, на дънокоплатците. Пари, които Корнелия Нинова не иска да връща, но ги „връща“ като й ги удържат.

В петък транш с партийна субсидия получиха и ПатрЕотите. Нито една от трите политически формации не възстанови доброволно надвзетите субсидии.
ПатрЕот е – душа дава, пара не дава.
Затова и на тях им бяха удържани пари.
НФСБ получиха 202 800 лв., а им бяха удържани 86 914 лв.(остава им да върнат 455 223 лв.).
ВМРО получиха 202 800 лв., а им бяха удържани 86 914 лв.(остава им да върнат 422 052 лв.)
АТАКА получиха 203 819 лв., а им бяха удържани 87 351 лв.(остава им да върнат 452 543 лв.)

И сега искам да попитам: “Абе, господа – Симеонов, Каракачанов и Сидеров, две години ли мислите да цъкате по 80 000 лв., за да върнете това, което не ви принадлежи?”

Явно и с това българско ноу-хау ще се прочуем – “Лизинг за крадеца”.“

Източник: Фейсбук

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.