Кравата Пенка, която ЕС спаси от гибел, стана майка

0
369

Кравата Пенка стана известна преди месеци. Искаха да я умъртвят, а застъпничеството на ЕС я спаси от гибел

Кравата Пенка и малкото теленце Джон Флак

Един ден кравата Пенка така се била залисала в паша, че не усетила кога преминала границата и се озовала в Сърбия.

Според регламентите, понеже Сърбия не е част от ЕС, нашата крава трябваше да бъде евтанизирана. И тогава започнаха едни дълги борби. Животното не е виновно, че не може да чете табелите, за да си остане на територията на страната.

Природозащитници направиха подписка за спасяването на кравата.

Проблемът стигна до Европарламента. Най-големият защитник на кравата Пенка беше британският евродепутат Джон Флак. Евродепутатът от консерваторите Джон Флак написа писма до премиера на България ген. Бойко Борисов и до президента на Европейския съюз Антонио Таяни. Той ги призова  да се занимаят с проблема на кравата Пенка.Необходими бяха 2500 подписа, за да може подписката да бъде внесена в деловодството в Страстбург.

За отрицателно време събраните подписи бяха 9000. Няколко пъти повече от необходимите.

В същото време голяма част от вестниците в Западна Европа писаха за драмата на кравата Пенка и на нейния собственик. Публикации имаше в BBC, The Telegraph, The Independent, Die Welt, AFP, Россия сегодня.

Новината достигна до далечна Индия чрез India TodayВ Индия кравите са свещени животни.

Български ветеринари взеха кръвна проба от кравата Пенка. Ако се окажеше, че е хванала някакво заболяване от Сърбия, трябваше да бъде погубена. Но ако животното беше здраво, то трябваше да бъде пощадено при тази толкова силна подкрепа.

В крайна сметка българската крава оцеля.

Преди няколко дни Пенка роди мъжко теленце.

Собственикът Иван Харалампиев кръсти бебето Джон Флак в знак на благодарност на британеца-спасител. Не пропускайте и видеото долу на bgonair.bg, посветено на кравата Пенка и не нейното бебе Джон Флак.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.